Αγορές

Πετρέλαιο και τράπεζες έδωσαν ώθηση στο ΧΑ


Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, την ώρα που τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια μεγάλες κατέγραφαν απώλειες, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.
Το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco και οι παρενέργειές  στις αντιπαραθέσεις δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, επηρεάζουν την προσφορά και τις τιμές του «μαύρου χρυσού» - με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία και στις διεθνείς σχέσεις.

Η ελληνική αγορά αντιπαρήλθε τις ανησυχίες και ακολούθησε  αυτόνομη πορεία, εστιάζοντας σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η πρόωρη αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ και η είδηση ότι ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ υπέβαλε πρόταση εξαγοράς του ομίλου Vivartia, που είναι leader  στον κλάδο τροφίμων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή ανοδική κίνηση δεν αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πορεία της αγορές τις επόμενες μέρες.
Αναμένουν μάλιστα αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι την Παρασκευή που κλείνουν τα Παράγωγα.

Μετοχές και δείκτες

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα και τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν αισθητά. Σταδιακά οι δείκτες ανέκαμψαν και με μικρές διακυμάνσεις τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 867,94 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά από τις 852,63 μονάδες (-0,51%) μέχρι τις 868,18 (+1,31%).
 Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,45%, στις 2.147,91 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,74%, ενώ ξεκίνησε με -1,08%. Στην πρώτη θέση η Alpha (+3,5%). Attica Bank +2,6%,  Eurobank +1,2%, Εθνική +0,6%, Πειραιώς +0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips άλμα +5,5% πραγματοποίησε η Motor Oil, η οποία λόγω υψηλών αποθεμάτων θα επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Ακολούθησαν Τιτάν +3,4%, Φουρλής +3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ +1,7%.
Στο κόκκινο  με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -3,5%, Cenergy και Σαράντης -1,4%,  ΑΔΜΗΕ -0,7%

Διαβάστε επίσης