Αγορές

Πεσμένος τζίρος και πτωτικές διαθέσεις στο χρηματιστήριο


Συμπτώματα κόπωσης εμφανίζει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την καταγραφή νέων υψηλών 13ετίας στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 10,2% από την αρχή του έτους και τον τραπεζικό να αποκομίζει κέρδη 17%.

Τα  μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και οι κινήσεις για την κατοχύρωση αποδόσεων πιέζουν χαμηλότερα μετοχές και δείκτες. Εντονότερες οι πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό. Η εικόνα στο ταμπλό βελτιώθηκε τα τελευταία λεπτά και  οι δείκτες "ξεκόλλησαν" από τα χαμηλά ημέρας> Παραμένουν όμως στο κόκκινο, με σημαντικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές (-1,20%).

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε κομβικό  σημείο μετά από παρατεταμένη ανοδική πορεία και ότι οι δείκτες κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα - στοιχείο που συνηγορεί σε κάποια διορθωτική κίνηση.Το εύρος και η χρονική της διάρκεια θα είναι σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών στην αγορά.

 Οι 1.410 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν τώρα βάση ισχυρής στήριξης και αφετηρία μιας επόμενης μεγάλης ανοδικής κίνησης,που θα οδηγήσει προς τα υψηλά 15ετίας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του ΧΑ στο ανώτερο στάδιο της "ανεπτυγμένης αγοράς"

Στο επίκεντρο της προσοχής το επικείμενο placement μετοχών της Τρ. Πειραιώς, που θα αποτελέσει ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο, σηματοδοτώντας την  απαγκίστρωση του από τον εναγκαλισμό του Δημοσίου. Εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, σχεδιαζόμενες ΑΜΚ και νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ συντηρούν το ενδιαφέρον, προσελκύοντας αποταμιευτικό κοινό στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα η συναλλακτική κίνηση είναι μάλλον υποτονική και σε τρεις ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 29 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 26,6 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος από μεταβιβάσεις πακέτων. Τα 26 εκατ. αφορούν δύο πακέτα 13,7 εκατ. μετοχών Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι τις 1.416,77  μονάδες (-53%) και τώρα βρίσκεται στις 1.418,1 υποχωρώντας κατά 0,40%. Ο  FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,57% στις 3.444,4μονάδες. Στο -0,17% ο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -1,54% μέχρι -0,87%. Τώρα υποχωρεί κατά 1,18%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος +2,2%. Στον αντίποδα Eurobank και Alpha -1,4%, Εθνική -1%, Optima -0,9%, Πειραιώς -0,7%.. Αμετάβλητη η Attica Bank

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις (της τάξεως του +0,5%) σημειώνουν οι ΤΕΝΕΡΓΑ +3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola και Motor Oil.

 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕλβάλΧαλκόρ -2% ΟΤΕ και Σαράντης -1,4% Μυτιληναίος -1,1%, ΔΕΗ και Cenergy -0,9%

 Στις μικρότερες κεφαλαιιοποιήσεις σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών εμφανίζουν οι Δομική Κρήτης +3,5%, Profile +2,8%, .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα