Πολιτική

Περιοδεία Τουσκ στα Βαλκάνια για «μασάζ» πριν τη Σύνοδο


Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να περισώσει ότι περισσότερο είναι δυνατόν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έρχεται στην Αθήνα, θα επισκεφθεί την Βιέννη και θα περάσει και από πρωτεύουσες των Βαλκανίων.

«Ο Πρόεδρος Τουσκ θα ταξιδέψει στη Βιέννη, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια και την Αθήνα, από την 1η μέχρι τις 3 Μαρτίου, σε συνέχεια των προσπαθειών για επίτευξη συναίνεσης στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του γραφείου του.Παράλληλα, προστίθεται ότι ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, μετά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και την ηγεσία της Frontex.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα ζοφερό καθώς 5 χώρες συναποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους, ενώ και η Κομισιόν παραδέχεται πως εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου οδηγηθεί σε ναυάγιο. 

Αναλυτικά

Δραματικές είναι οι εξελίξεις αυτή την ώρα στη Γηραιά Ήπειρο καθώς Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια, Σερβία και Κροατία φαίνεται πως αποφάσισαν να "κλείσουν" τα σύνορα τους, περιορίζοντας ουσιαστικά τις προσφυγικές ροές προς τις χώρες τους στα 580 άτομα την ημέρα. Όπως αναφέρει η αστυνομία της Σλοβενίας, οι αρμόδιοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν.

Το επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πράγματι η Κομισιόν εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προλάβει τα χειρότερα (ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα), σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου.

«Προετοιμάζουμε ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στη χώρα μας.

Η εκπροσώπος παρέθεσε στοιχεία που έλαβε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως, όπως είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πληροφόρησε την Κομισιόν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στο βόρεια Ελλάδα.

Στο μεταξύ στην Ειδομένη επικρατεί χάος καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια. Με τις τελευταίες εξελίξεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Βαρύνουσας σημασίας ήταν και η παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προειδοποιώντας πως η Ε.Ε έχει μπροστά της περιθώριο 10 ημερών για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες η ελληνική ηγεσία κατέθεσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική προεδρία της Ε.Ε, δεν ζήτησε όμως ανθρωπιστική βοήθεια - όπως διάφοροι κύκλοι ισχυρίστηκαν. Καταστροφή χαρακτήρισε την πιθανότητα να αποτύχει η έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου για το προσφυγικό. «Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στις 7 Μαρτίου, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», ανέφερε σε νέα τοποθέτηση του πριν λίγο ο κ. Αβραμόπουλος από τους Δελφούς.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν θέλει να κάνει "εκπτώσεις" στο εν λόγω ζήτημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ. 

Τόνισε επιπλέον ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό, τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις