Ελλάδα

Περιφ. Βορ. Αιγαίου: Ζητά εξαίρεση των νησιών από τον φόρο διαμονής


Την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, ζητά με αίτημα που υπέβαλλε στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου, στην επιστολή της, αναφέρεται καταρχήν στο δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργήσει για την τουριστική κίνηση το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στις προσπάθειες αντιστροφής αυτούς του κλίματος, που -όπως σημειώνει- έχουν αρχίσει να αποδίδουν, όπως ήδη αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του 2017. Στη συνέχεια, επιχειρηματολογεί για το νέο πλήγμα που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού με την επιβολή του Φόρου Διαμονής.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα του τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχονται μόλις στο 1% των αντίστοιχων συνολικών εσόδων της χώρας. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι στο προϋπολογισμό του 2018 τα προβλεπόμενα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ., το αντίστοιχο εκτιμώμενο ποσό για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τις 740.000 ευρώ (1% επί 74 εκ)».

Ενώ συνεχίζει λέγοντας οτι: «Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να τονίσουμε ότι στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα καταλύματα είναι μικρού μεγέθους – οικογενειακές επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος διανυκτέρευσης (25 έως 70), τα ποσοστά πληρότητας είναι χαμηλά, τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρότερη από ότι στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (κλιματολογικές συνθήκες, γεωγραφική θέση)».

«Κατά συνέπεια ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις με συνακόλουθη επίπτωση στη δημιουργία δυσμενών συνθηκών ανταγωνιστικότητας και τελικά να τίθεται ακόμα και θέμα βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα επιφέρουν αλυσιδωτές και πολλαπλασιαστικές δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», αναφέρει χαρακτηριστικα η Περιφερειάρχης και κλείνει την επιστολή, τονίζοντας πως «Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ο Φόρος Διαμονής, ενώ έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, θα επιφέρει δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε μία εποχή τις δυσκολίες της οποίας ουδείς δικαιούται να μη αναγνωρίζει. Για το λόγο αυτό αιτούμεθα την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον επιβληθέντα από 1-1-2018 Φόρο Διαμονής και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες».