Οικονομία

«Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2024 με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ


Οι 158 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν "ναι" στον προϋπολογισμό, ενώ καταγράφηκαν 142 "όχι"

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο προϋπολογισμός του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκπλήξεις και απρόοπτα δεν προέκυψαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία, όπου οι 158 βουλευτές του κυβερνώντος ψήφισαν «ναι» στον προϋπολογισμό, ενώ καταγράφηκαν 142 «όχι».

Επί της αρχής και επι των δαπανών όλων των υπουργείων εκτός του Εθνικής Άμυνας και της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψήφισαν οι 158 της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. 

Ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε 249  υπέρ και 51 κατά, ενώ για τα έξοδα της προεδρίας υπέρ ψήφισαν 239.

Εντύπωση προκάλεσε το άθροισμα των θετικών ψήφων για τις δαπάνες του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς έλαβε 159 «ναι», μια ψήφο παραπάνω από όσες διαθέτει η πλειοψηφία της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση 20% στις εφημερίες του ΕΣΥ

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτών αρχηγών στην Ολομέλεια δεν έκρυβε με τη σειρά της εκπλήξεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο και το σχέδιο προϋπολογισμού που κατήρτισε το οικονομικό επιτελείο, ενώ η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της, στην αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του έβγαλε είδηση, καθώς ανακοίνωσε την αύξηση 20% στις εφημερίες του ΕΣΥ, από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης έκανε γνωστό ότι άμεσα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς δημοσίου το 2024.

ΣΥΡΙΖΑ/Φάμελλος: Άδικος προϋπολογισμός με οφέλη για λίγους

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει «έναν ακόμη άδικο προϋπολογισμό με οφέλη για τους λίγους, ψίχουλα επιβίωσης για τους πολλούς, έναν προϋπολογισμό που αντί να μειώνει τις ανισότητες, τις διευρύνει και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, που αντί για έναν που δήθεν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, τελικά κάνει μόνο ρουσφέτια», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός «για μια ακόμη φορά κινείται σε μνημονιακά απόνερα» και πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται μια πολιτεία «με σχέδιο, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των κολλητών» και πως αυτό «μπορεί να το υπηρετήσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι παρά τις σοβαρές ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, από τον προϋπολογισμό του 2024 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, «γιατί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα».

Ν. Ανδρουλάκης: Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής

Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τον Προϋπολογισμό στην ομιλία του στην Βουλή.

«Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα », ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

« Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής.Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας σας».

Δ. Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός ταξικός και αντιλαϊκός, τον καταψηφίζουμε

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ομιλία στη Βουλή επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024.

Όπως σημείωσε «από όλες τις τοποθετήσεις αυτές τις μέρες συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, αναδεικνύονται πολύ καθαρά οι δύο πολιτικές γραμμές που υπάρχουν και συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα» και το ίδιο συμβαίνει και με το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί εργαζόμενους και λαό και είναι εκείνο της ακρίβειας.

Κυρ. Βελόπουλος: Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός

«Αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2024, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μιλώντας στη Βουλή. «Είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ολιγαρχών και των καπιταλιστών», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε ότι «για να πετύχει ο προϋπολογισμός, πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το ΑΕΠ, ώστε να προσεγγίσει τα 234 δισ. ευρώ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, διότι ό,τι ξεπουλήσατε, ξεπουλήσατε... Δεν έχει μείνει να πουλήσετε κάτι, μόνο αν πουλήσετε το κτίριο της Βουλής. Ό,τι λένε οι ολιγάρχες, η πλουτοκρατία και οι καπιταλιστές κάνετε».

Η Ελληνική Λύση λέει «"όχι" στον προϋπολογισμό για ουσιαστικούς, εθνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς λόγους. Λέμε "ναι" στα θέματα των εξοπλισμών αλλά και εκεί έχουμε ενστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός «βοηθάει τους ολιχάρχες και τους τραπεζίτες, δεν βοηθάει τους πολίτες». Όπως είπε, η αποτυχία του προϋπολογισμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προβλέπει «40% έσοδα από ΦΠΑ».\

Χαρίτσης/Νέα Αριστερά: Η ζωή στην Ελλάδα του 2023, συνδεδεμένη με την ανασφάλεια

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον οποίο όπως δήλωσε, θα καταψηφίσει. 

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της», ενώ τόνισε πως  ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του "δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο"».

Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση «αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ευκαιριακά κέρδη και υπερκέρδη, στην φτηνή ανάπτυξη, ενώ αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος», καταλογίζοντας της ότι ενδιαφέρεται μόνο για «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ζουν τις καλύτερές τους μέρες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα