Διεθνή

Η ΕΕ θα υποχρεώσει Google και Facebook να πληρώνουν για τις ειδήσεις


Τα κράτη -μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα μια δέσμη αμφιλεγόμενων μέτρων για τα πνευματικά δικαιώματα, που έχει στόχο να προσαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην ψηφιακή εποχή. Ο νέος Κανονισμός που προωθείται, θα υποχρεώσει την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες/δημοσιογράφους κλπ  για την ανάρτηση-δημοσίευση στο διαδίκτυο ειδησεογραφικών κειμένων και να «φιλτράρουν» όποιο περιεχόμενο αναρτάται στο YouTube ή στο Instagram και έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι νέες διατάξεις έχουν συναντήσει ισχυρή αντίδραση, επειδή προβλέπουν αυστηρότερους περιορισμούς σχετικά με την χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας .

Επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Google και το Youtube στρέφονται κατά του συγκεκριμένου μέτρου, επειδή θα υποχρεωθούν  να πληρώνουν για περιεχόμενο που ανήκει σε ιδιώτη και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους. 

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίχθηκαν από 19 κράτη-μέλη. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία τάχθηκαν κατά, ενώ το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Εσθονία απείχαν.
Η σημερινή ψηφοφορία ήταν το τελευταίο στάδιο πριν από τη θέσπιση των μέτρων που αναμένεται να πάρει δύο χρόνια.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε παρ'ότι πολλοί επικριτές της προέβαλαν το επιχείρημα ότι θα πλήξει την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Οταν τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες με κατόχους δικαιωμάτων (μουσικούς, καλλιτέχνες , συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους) ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράνομα στο διαδίκτυο.

Προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή της Οδηγίας, το Instagram του Facebook και το YouTube της Google θα πρέπει να εγκαταστήσουν «φίλτρα» που θα εμποδίζουν τους χρήστες  να αναρτούν στο ίντερνετ υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ                                                                                                                                                                                                                              

Ετικέτες Google