Διεθνή

Πένθος, θλίψη και οργή στη Γαλλία


Τρίτο σοκ για τη Γαλλία μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo και τα τρομοκρατικά χτυπήματα τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι. Η χθεσινή ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια προστέθηκε στη «μαύρη» λίστα.

Η Γαλλία, πενθεί και πάλι. «Ξύπνησε σε κατάσταση σοκ», όπως σημειώνει σήμερα σε τίτλο της η εφημερίδα Le Figaro. Αυτή τη φορά το τρομοκρατικό χτύπημα ανήμερα της εθνικής εορτής στη Νίκαια, στην κορωνίδα του γαλλικού νότου στην εμβληματική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, στην τουριστική «Promenade des Anglais », μήκους 7 χιλιομέτρων. Δύο χιλιόμετρα όμως βάφτηκαν χθες με το αίμα των θυμάτων. Κι όμως, ένα απλό φορτηγό μπορεί να μετατραπεί σε φονικό όπλο φθάνει να οδηγείται από έναν ανθρώπινο νου, γεμάτο μίσος και πάθος για τους συνανθρώπους του.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο μεταξύ έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του 31χρονου Γάλλο-Τυνήσιου Μοαμέντ κάτοικου της Νίκαιας που οδηγούσε το φορτηγό. Πατέρας 3 παιδιών, χωρισμένος, δεν τηρούσε το ραμαντάν και δεν προσευχόταν ιδιαίτερα, δεν ήταν γνωστός για ριζοσπαστικοποίηση και δεν παρακολουθείτο από την αστυνομία, γι' αυτό και το προφίλ του προβληματίζει. Αυτές τις ώρες η αστυνομία ερευνά στο σπίτι του και προσπαθεί να δει εάν είχε συνεργάτες. Προβληματίζει επίσης και το πως κατόρθωσε να περάσει με το φορτηγό τα οδοφράγματα με τα οποία είχαν πεζοδρομήσει την περιοχή.

Τρίμηνη παράταση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Οι πολιτικοί της χώρας βρίσκονται ανάμεσα στην οργή και τη θλίψη» σχολιάζει σήμερα η Le Monde. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος, με τις σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες. Ο ίδιος βρίσκεται ήδη στη Νίκαια. Όπως και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετά το έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας που συγκάλεσε σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε επισήμως την παράταση της κατάστασης εκτατής ανάγκης έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πολλοί όμως αναρωτιόνται τελικά για ποιο λόγο; Είναι πλέον προφανές ότι ακόμη και αυτό το έσχατο μέσο δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση αντίστοιχων πράξεων μίσους και μισαλλοδοξίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι μέχρι στιγμής των νεκρών ανέρχεται στους 84. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, 18 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις ελληνικές προξενικές αρχές δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις