Αγορές

Πέμπτο ανοδικό σερί στη Wall Street


Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και σήμερα η Wall Street  σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, την ώρα που η αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζεται από ορισμένα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, την αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζουν και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που πυροδότησαν σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ επανέλαβε σε ομιλία του στο οικονομικό κλαμπ της Ουάσιγκτον ότι «η Fed έχει τη δυνατότητα να είναι υπομονετική όσον αφορά τα επιτόκια, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις αναφορικά με το ομοσπονδιακό «shutdown».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ανοδικό σερί, οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά κυρίως λόγω της πίεσης που δέχτηκε ο κλάδος της λιανικής και των αερομεταφορών.

Οι μετοχές της Macy έκαναν "βουτιά" 18%  καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικές πωλήσεις για την εορταστική περίοδο, αναφέροντας μια αύξηση μόλις 1,1% για την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Η Macy’s πίεσε χαμηλότερα τον κλάδο λιανεμπορίου, με την Target να υποχωρεί κατά 2,8%, την Kohl's να σημειώνει βουτιά 4,9% και την ιδιοκτήτρια της Victoria's Secret, L Brands, να καταγράφει απώλειες 4,9%.

Εξάλλου η American Airlines σημείωσε επίσης πτώση κατά 4% μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,51% ή 121 μονάδες στις 24.001, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 2.596 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 6.986 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,7%) και Caterpillar (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,7%) και Merck & Co (-1,5%).

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που μεταδίδει το CNBC. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 225.000.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για ένατη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 52,59 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1499 δολ. από 1,1545 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,73%.