Τράπεζες

Πειραιώς: Στην κόψη του ξυραφιού και οι 250 δανειζόμενοι στην Intrum 


Ενώ η προσοχή έχει εστιασθεί στην τύχη των 145 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU (24 έχουν απολυθεί και 121 είναι στο «ψυγείο»), που παρέμειναν στην Πειραιώς, στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται άλλοι 250 εργαζόμενοι της τράπεζας, που δουλεύουν ως δανειζόμενοι στη νέα εταιρεία με την Intrum (AFS). 

Οι συγκεκριμένοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού τους από την Πειραιώς στην Intrum, τρίμηνης, εξάμηνης και ενιάμηνης διάρκειας και έχουν διορία έως τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να απαντήσουν οριστικά αν θα παραμείνουν στη νέα εταιρεία ως τακτικό προσωπικό πλέον ή αν θα επιστρέψουν στην τράπεζα. 

Την επιστροφή τους δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η διοίκηση της τράπεζας, άσκώντας τους πιέσεις - χρησιμοποιώντας και τις απολύσεις των 24 - να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα εταιρεία.

Το θέμα των 250 δανειζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων τέθηκε και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους της Πειραιώς να δηλώνουν ότι «και για αυτούς δεν υπάρχει καμία προοπτική απορρόφησης από την Τράπεζα, ενώ η απασχόληση και τα δικαιώματά τους είναι πλήρως διασφαλισμένα στην Intrum», όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ. 

Νέες κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ 

Στο μεταξύ, καθώς απέβη άκαρπη η τελευταία τριμερής συνάντηση, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο. Η Ομοσπονδία σχολιάζοντας τις  πρόσφατες διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας αναφέρει:

«Με την απαράδεκτη εμμονή της σε «τετελεσμένα» και μάλιστα σαφώς υπονοώντας συνέχιση των ίδιων πρακτικών, η Τράπεζα Πειραιώς υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαλόγου και εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΟΤΟΕ και τον ΣΕΤΠ.

Οι όποιες καλές προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας θα μείνουν προθέσεις, όσο η Τράπεζα κωφεύει στις φωνές της λογικής και στο μήνυμα ολόκληρου του κλάδου.

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: το απαραίτητο για τον κλάδο και την οικονομία κλίμα ομαλότητας, εμπιστοσύνης και συνεννόησης δεν προκειται να αποκατασταθεί, εάν δεν παρθούν πίσω οι απολύσεις.

Όσο η Τράπεζα Πειραιώς επιμένει να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές μας, θα μας έχει όλους απέναντι, όπως και κάθε Τράπεζα που θα θελήσει να ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές».

Σε αυτό το πλαίσιο η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ συνεδρίασε χθες (12/12) και αποφάσισε:

  1. Προκήρυξη αιφνιδιαστικών κινητοποιήσεων σε επιλεγμένους χώρους της Τράπεζας Πειραιώς, σε καθημερινή βάση.
  2. Συνέχιση των περιοδειών 
  3. Επικοινωνιακή ανάδειξη των αιτημάτων της με όλα τα μέσα.
  4. Συνεδρίαση την Δευτέρα 16/12 των οργάνων της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα, με κορύφωση την Πέμπτη 19/12, ημέρα της νέας τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας.

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα