Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Δύο σενάρια για το ομόλογο των 500 εκατ.


Σε διαπραγμάτευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς για την υποχρέωσή της να προχωρήσει σε έκδοση υβριδικού ομολόγου 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η διοίκηση της τράπεζας ενημέρωσε το SSM για το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να βγει στην αγορά για την έκδοση του ομολόγου ως το τέλος του έτους, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν είναι αντίξοες και το κόστος άντλησης των κεφαλαίων απαγορευτικά υψηλό.

Σε άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου, άλλωστε, σημειώνεται ότι η αγορά ουσιαστικά έχει κλείσει για τις τράπεζες «δεύτερης γραμμής» της Ευρώπης, ενώ πέρυσι είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκδόσεων και τα ποσά που είχαν αντλήσει: από 990 εκατ. ευρώ το 2016, στα 4,6 δισ. ευρώ το 2017.

Η μικρή ολλανδική τράπεζα Van Lanschot NV ήταν το τελευταίο «θύμα» των κακών συνθηκών στην αγορά, καθώς υποχρεώθηκε να αναστείλει έκδοσης ομολόγων, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη απόφαση που έλαβε η γερμανική Volksbank Wien.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι ότι θα προχωρούσε εντός του έτους στην έκδοση υβριδικών τίτλων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και εξακολουθεί, όπως δηλώνει στο Reuters στέλεχος της τράπεζας, να περιμένει για ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στην αγορά, ώστε να προχωρήσει την έκδοση εντός του έτους.

Η αδυναμία της τράπεζας να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από τη σοβαρή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος για τη μετοχή της, η οποία έχει χάσει 37% μέσα στον Οκτώβριο.

Τα σενάρια για το ομόλογο, που εξετάζονται από την εποπτική αρχή, είναι δύο:

1.    Το πρώτο και ευνοϊκότερο για τους μετόχους της τράπεζας είναι να γίνει δεκτή η αναβολή της έκδοσης, καθώς μάλιστα δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από το όριο του 13,6%, που έχει θέσει η εποπτική αρχή στην τράπεζα και αναμένεται να αυξηθεί στο 14,2% από τις αρχές του 2019. Η αναβολή έχει λογική, στο βαθμό που η αδυναμία της Πειραιώς να βγει στην αγορά οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.
2.    Το δεύτερο σενάριο, για το οποίο στελέχη της τράπεζας δηλώνουν στο Reuters ότι δεν είναι επιθυμητό, αφού θα προκαλούσε σοβαρή αραίωση της συμμετοχής των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο, είναι να υποχρεωθεί η Πειραιώς να διαθέσει τα coco’s στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό θα προκαλούσε υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των coco’s 2 δισ. ευρώ, που έχει στην κυριότητα του το ΤΧΣ, με αποτέλεσμα την έκδοση περισσότερων από 333 εκατ. νέων μετοχών, επί σημερινού συνόλου 436,6 εκατ. μετοχών.

Παρότι το βασικό σενάριο είναι να αναβληθεί χωρίς επιπτώσεις για την τράπεζα η έκδοση των υβριδικών τίτλων, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και τον τελευταίο λόγο θα έχει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία, όπως σημειώνει το Reuters, αποχωρεί από τη θέση της στο τέλος του έτους και μπορεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση ως ένα τεστ για τα πεπραγμένα της στον SSM.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΕΙΡ