Πολιτική

Πέφτουν οι τόνοι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν


Τραγικό λάθος(;) του ΑΠΕ ΜΠΕ. Απολύεται ο ανταποκριτής, αποφεύγεται το διπλωματικό επεισόδιο

Μπορεί τελικά να μην υπήρξε προσωπική αναφορά του Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στην Ανατολική Θράκη και άλλες τοποθετήσεις περί Κύπρου, Θεσσαλονίκης και νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε όμως για μια ακόμη φορά τις ηγεμονικές του διαθέσεις για την ευρύτερη περιοχή, με έμφαση αρχικώς στην εν εξελίξει επιχείρηση στη Μοσούλη του Ιράκ.

Έντονη ήταν η νευρικότητα σήμερα όλη μέρα από τις φερόμενες δηλώσεις Ερντογάν οι οποίες τελικά αποδίδονται σε δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με διορθωμένο τηλεγράφημα του πρακτορείου ΑΠΕ ΜΠΕ.  Εν πάσει περιπτώση το παρολίγον "ατύχημα" στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών αποφεύγεται έστω και με αυτόν τον τρόπο, με ατυχή κατάληξη...την απόλυση του ανταποκριτή του πρακτορείου στην Τουρκία. Κατά τ' άλλα ο Ερντογάν συνεχίζει να επιδιώκει έναν ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την Τουρκία ως προστάτιδα μουσουλμανικών πληθυσμών, με ρόλο σε Συρία-Ιράκ.

Συγκεκριμένα:

Ο Ερντογάν μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς μας» (σ.σ.των Τούρκων) εμφανίσθηκε να έχει μιλήσει για δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της Θράκης πού θέλουν να ανήκουν. 

Τα όσα μεταδόθηκαν προκάλεσαν πολιτική θύελλα, με το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά σε υψηλούς τόνους, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν τις φερόμενες τοποθετήσεις Ερντογάν. 

Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού ο Ερντογάν δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «δημοψήφισμα». Στον Τούρκο πρόεδρο αποδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σχόλιο του τουρκικού τύπου. Το τραγικό λάθος, έγινε αντιληπτό 5 ώρες αργότερα οπότε και εκδόθηκε η σχετική διόρθωση. Το ΑΠΕ έκανε γνωστό ότι μετά το «τραγικό λάθος» απολύει και τον ανταποκριτή του στην Τουρκία.

Ακολουθεί το διορθωμένο τηλεγράφημα του πρακτορείου: 

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ για το περιεχόμενο του Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις