Οικονομία

Πέφτει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας


Πέντε θέσεις έχασε η Ελλάδα στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Η χώρα καταλαμβάνει πλέον την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 - 2017” του World Economic Forum, από την 81η μεταξύ 140 κρατών, που κατείχε στην προηγούμενη αξιολόγηση (“Global Competitiveness Report 2015 - 2016”).

Η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανταγωνιστική όχι μόνο από τις οικονομίες της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα των πιο ανταγωνιστικών κρατών, αλλά  και της Χιλής (33η θέση), του Παναμά (42η θέση), της Ρουάντα (52η θέση), της Σλοβενίας (56η θέση), της Σρι Λάνκα (71η θέση) και της Αλβανίας η οποία βρίσκεται πλέον στην 80η θέση από 93η ένα χρόνο πριν. 

 Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα καταγράφει η Αλγερία (87η θέση), η Ονδούρα (88η θέση), η Καμπότζη (89η θέση), η Σερβία (90η θέση) και το Εκουαδόρ (91η θέση).

Και αν η 86η θέση είναι πολύ χαμηλή, τα πράγματα είναι χειρότερα σε επιμέρους δείκτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς όπου η χώρα καταλαμβάνει την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών, με την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας να βρίσκεται στην 114η θέση και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών στη 89η θέση.

Που οφείλεται η νέα αυτή υποχώρηση; Σύμφωνα με την έκθεση στην πολιτική αστάθεια, στη γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση και στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αλλά και στην αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει σειρά παθογενειών.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Ελλάδα, η οποία καταρρέει στη γενική κατάταξη καταγράφει αντιστάσεις στους τομείς των υποδομών (37η θέση), στην τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση). Από την άλλη πλευρά η χώρα βρίσκεται στην 130η θέση στην προσέλκυση ταλέντων και στην 123η θέση σε ότι αφορά τη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες, ενώ με βάση το δείκτη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση.