Χρηστικά

Παζάρια για ρύθμιση σε 36 και 72 δόσεις των κορονοχρεών!


Αποκλείστηκε το όποιο «κούρεμα» των συγκεκριμένων οφειλών, όπως και οι 120 δόσεις

Την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, σε έως και 72, αλλά και την ένταξη στην ίδια διευρυμένη ρύθμιση και των χρεών που δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 και μετά παζαρεύει με τους θεσμούς η κυβέρνηση.

Έχοντας αποκλείσει το όποιο «κούρεμα» των συγκεκριμένων οφειλών, οι θεσμοί ξέκοψαν επίσης και την πρόταση για μια νέα ρύθμιση αποπληρωμής των κορονοχρεών σε έως 120 δόσεις.

Αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτούν μια ρύθμιση με αυξημένες δόσεις, σε σχέση με εκείνες που προβλέπει η αρχική ρύθμιση, καθώς αναγνωρίζουν ότι τα χρέη των πληττόμενων συσσωρεύονται και θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν κανονικά από τον Ιανουάριο του 2022.

Αντίστοιχη, ελαστικότερη ρύθμιση, θα ισχύσει και για τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές, προς το ΚΕΑΟ και τον ΕΦΚΑ
Ήδη έχει νομοθετηθεί ρύθμιση για την καταβολή των χρεών που βεβαιώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020.

Αυτή προβλέπει το πάγωμα των συγκεκριμένων χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την αποπληρωμή τους από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, επιλέγοντας 24 ή 48 δόσεις.

Το επιτόκιο ανέρχεται στο 2,5% για τα ρυθμισμένα χρέη ενώ οι δόσεις που καθυστερήσουν να καταβληθούν, θα βαρύνονται με διπλάσιο επιτόκιο 5%. Η ρύθμιση χάνεται όταν δεν καταβληθούν δύο διαδοχικές δόσεις και στην περίπτωση αυτή, ολόκληρο ποσό καθίσταται άμεσα απαιτητό, που σημαίνει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

Επιπρόσθετα εξετάζονται δύο παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το βάρος των πληγέντων από την πανδημία:

  1. Η αναστολή της είσπραξης και των χρεών που δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 και για όσο διάστημα ήταν σε αναστολή λειτουργίας, και η έναρξη αποπληρωμής τους, να γίνει από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.
  2. Οι δόσεις αποπληρωμής, αντί για 24 και 48 δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση, να αυξηθούν σε 36 εκείνες με επιτόκιο 2,5% και σε 72 δόσεις (6 χρόνια) οι έντοκες με επιτόκιο 5%.

Στην αναστολή πληρωμής και στις μετέπειτα ρυθμίσεις εντάσσονται οφειλέτες όπως είναι: 

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους  που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενους που ήταν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα