ΕΥΖην

Πάσχα στη Δαμασκό - Η αρχαιότερη χριστιανική κοινότητα στον κόσμο


Στη Συρία που βιώνει έναν πραγματικό Γολγοθά την τελευταία 10ετία, οι χριστιανοί βρίσκουν τη δύναμη να τιμήσουν τα Αγια Πάθη και να γιορτάσουν το Πάσχα και την Ανάσταση με ξεχωριστό τρόπο. Εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί συρρέουν αυτές τις μέρες στις εκκλησίες, ενώ στο κέντρο της Δαμασκού   διοργανώονται διοργανώνονται εκδηλώσεις με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.

Η Συρία είναι είναι το πιό κοσμικό μουσουλμανικό κράτος, με θρησκευτικές ελευθερίες, με κοινωνία ανοικτή και ανεκτική, χωρίς τη μισοαλλοδοξία και τους φανατισμούς που επικρατούν  σε άλλες αραβικές και ισλαμικές χώρες.

Χριστιανοί υπάρχουν εκεί από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τις ρίζες της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, που ιδρύθηκε  στην Αντιόχεια από τον Απόστολο Πέτρο το 37 μ.Χ. και περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη, Πράξεις 11:26).

Πολλές χριστιανικές κοινότητες  στις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας έχουν παραμείνει ζωντανές επί δύο χιλιάδες χρόνια, παρά την πλημμυρίδα του μωαμεθανισμού και τη έλευση του Ισλάμ, που επέφερε κοσμογονικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν μάλιστα πολλά αμιγώς χριστιανικά χωριά, στα οποία ομιλούνται τα αραμαϊκά, η γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός και οι μαθητές του.

Κεφαλή της Ορθόδοξης Συριακής  Εκκλησίας είναι το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που αποτελεί πνευματικό οδηγού για 1.200.000 πιστούς. Εκτός της Συρίας, η Συριακή Εκκλησία έχει μέλη-πιστούς στη Σουηδία,τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο και την Ινδία.

Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη Θεία Λειτουργία στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις