Ελλάδα

Παρουσίαση βιβλίου: «Κρίσεις και προκλήσεις: Η νέα κανονικότητα»


Το Iνστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Κρίσεις και προκλήσεις: Η νέα κανονικότητα», του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κώστα Βαΐτσου και του ερευνητή ΚΕΠΕ, Βλάση Μισσού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 και θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι του Ιανού στο YouTube και τη σελίδα του βιβλιοπωλείου στο Facebook.

Για το βιβλίο μιλούν:

  • Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Γιώργος Σταθάκης, πρώην Υπουργός

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν οι συγγραφείς:

  • Κωστής Βαΐτσος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Βλάσης Μισσός, Ερευνητής ΚΕΠΕ

Συντονίζει η Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια του Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Ελλάδα βιώνει ιστορικά την ολοκλήρωση της μακράς μεταπολιτευτικής της περιόδου. Μια τέτοια ιστορική φάση τέλους εποχής ενεργοποιήθηκε από τις δυναμικές διεργασίες μιας ομοβροντίας πολυεπίπεδων εκρήξεων με διαφορετικής προέλευσης συστημικές κρίσεις. Oλες τους συνοδεύονταν από τις πολυετείς επιπτώσεις της βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης με την de facto πτώχευση της υπερχρεωμένης οικονομίας της.

Η συστημική και αρχικά οικονομική κρίση προκάλεσε σοβαρά ρήγματα στους παραγωγικούς και εισοδηματικούς ιστούς της χώρας, καθώς και στους αρμούς διάχυσης της δυναμικής τους.

Συγχρόνως όμως, οι μετεξελίξεις που προέκυψαν αποτέλεσαν τομή στις προοπτικές του πραγματολογικού γίγνεσθαι της επικράτειας μέσω της επιδιωκόμενης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και φτωχοποίησης από προκρούστεια μέτρα παρατεταμένης λιτότητας.

Καταληκτικά πάντως το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού πισωγυρίζει, επιστρέφοντας εκεί που βρισκόταν τρεις δεκαετίες πριν, κυρίως για τις φτωχότερες και μεσαίες ομάδες στην εισοδηματική διαστρωμάτωση της χώρας και με έντονα φαινόμενα διαρθρωτικών ανισοτήτων

. Οι τάσεις ενισχύονται και από τη στρατηγικά μεταλλαγμένη στόχευση στη γηραιά ήπειρο από την εμπνευσμένη και πολυεπίπεδη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πιο περιορισμένη, γερμανικής προέλευσης και καθαρά εθνοκεντρικών συμφερόντων, Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). […]
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα