ΕΥΖην

Parenthesis: Η εμπειρία του διαλογισμού στην Times Square


Σε μια εμπειρία ήρεμης εγρήγορσης σε ακινησία στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Νέας Υόρκης, την Times Square προσκαλεί τον κόσμο η εγκατάσταση Parenthesis που τοποθέτησε στο σημείο το αρχιτεκτονικό γραφείο zU με έδρα το Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν της Νέας Υόρκης.  

Οι περαστικοί ξαπλώνουν σε ένα από τα επτά "έπιπλα" τα οποία από κοινού σχηματίζουν έναν κύκλο που προσφέρεται για συλλογικό διαλογισμό.

«Αρχίσαμε να αναλύουμε τις στάσεις που παίρνει καθημερινά το ανθρώπινο σώμα» εξηγούν στο Designboom οι αρχιτέκτονες. «Τα περιβάλλοντα στα οποία εργαζόμαστε και ζούμε αλλάζουν καθώς εξελίσσονται οι ανάγκες μας, αλλά κατά κάποιον τρόπο τα έπιπλα δεν έχουν και τόσο πολύ αλλάξει με όρους χρηστικότητας. Έχουμε την πρόθεση να εξερευνήσουμε και ανακαλύψουμε καινούργιες στάσεις του σώματος. Έχουμε συνείδηση του αντίκτυπου που έχουν οι στάσεις του σώματος στην υγεία, ψυχική και σωματική» πρόσθεσαν.

Μαζί με το Parenthesis, οι αρχιτέκτονες του zU παρουσίασαν και μια καινούργια λέξη: «re-lying». Μια κίνηση, ευεργετική για το αναπνευστικό, πεπτικό και κυκλοφορικό, μιας και ελαττώνει την πίεση στους οσφυϊκούς δίσκους, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, βελτιώνει την αναπνοή και, βασικά, μειώνει το άγχος.

Τα επτά «έπιπλα» έχουν τοποθετηθεί κυκλικά προς τιμήν το επτά chakras (ζωτικών ενεργειακών κέντρων) του ανθρώπινου σώματος. Και το zU θέλει να υλοποιήσει αυτή την ιδέα σε αεροδρόμια, μουσεία, σχολεία και δημόσιους χώρους σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης