Οικονομία

Παράθυρο για μειώσεις φόρων αφήνει το ΥΠΟΙΚ – Οι δράσεις κατά της φοροδιαφυγής


Παράθυρο για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέτοντας, όμως, ως συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο.

Το πρώτο προαπαιτούμενο σχετίζεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα μέτρα απέναντί της, ενώ το δεύτερο αφορά τα δημοσιονομικά περιθώρια και τον χώρο που θα προκύψει, προκειμένου να γίνει εφικτή η μείωση των φορο-συντελεστών.

Ειδικότερα, τώρα, για τις φοροαλλαγές, στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων  και δη οι παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις σε πρώτο πλάνο είναι  μείωση της φορολογίας στο 20% από το 22% που είναι σήμερα, καθώς και το «ψαλίδι» στην προκαταβολή του φόρου.

Για τη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προωθείται η ενεργοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων και  διακίνησης «μαύρου χρήματος». Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ποντάρει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και στην επέκταση των των τελευταίων σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα επί τάπητος τίθενται η απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών και βελτιωτικές κινήσεις στο MyData.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα