Ελλάδα

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» – Πρόσθετα μέτρα στήριξης


Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ.ευρώ θα καταθέσει το ΥΠΟΙΚ – Ποιες είναι βασικές στοχεύσεις

Με τη «χύτρα» των απολύσεων να έχει σκάσει τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας αριθμούς ρεκόρ (πάνω από 300.000- αύξηση 94%) και με τη βεβαιότητα ότι ο τερματισμός του προγράμματος Συν-Εργασία θα εκτράχυνε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα την κατάσταση, καθώς περίπου 35.000 εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους, η κυβέρνηση έπραξε το… αυτονόητο. 

Ακολουθώντας τις νουθεσίες – προειδοποιήσεις εργατικών φορέων και θεσμών, ότι έπεται νέο «τσουνάμι» απολύσεων, η κυβέρνηση προχώρησε σε παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για δύο μήνες, έως τις 31η Μαΐου 2022. Η παράταση του εν λόγω προγράμματος, όπως επίσης και η καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εντάσσονται στη συνολική έξτρα δαπάνη 2 δισ.ευρώ, που αφορά τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Με τις ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές τάσεις να εκτοξεύονται, την ενεργειακή ακρίβεια να «γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους φόβους για επισιτιστική κρίση ή έστω σημαντικών ελλείψεων σε βασικά αγαθά και προϊόντα να διογκώνονται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση βγάζει από τη φαρέτρα της, μια δημοσιονομική εφεδρεία δυο δισ. ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και αφορά-όπως προαναφέρθηκε- πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ένα μέρος θα αποδοθεί για την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία και του επιδόματος των 200 ευρώ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Το υπόλοιπο κομμάτι θα διατεθεί για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στους εγχώριους παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Επίσης η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διατήρηση, έως το τέλος του 2022, του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στον τουρισμό και στις μεταφορές.

Υπό επεξεργασία έχει τεθεί η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο. Ακόμη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η κρατική επιδότηση του ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιου, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν αυξήσεις.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα Συν-Εργασία

Σ’ ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και στην παράτασή του έως το τέλος Μαΐου, πρέπει να υπενθυμιστούν τα εξής:

Στον μηχανισμό Συν-Εργασία έχουν ενταχθεί:
•    επιχειρήσεις και εργοδότες που λόγω πανδημίας έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον 20% 
•    εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους έως 50%, μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους.

Το κράτος επιδοτεί το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους. Επιπλέον καλύπτει το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορων (εργοδοτικών και εργατικών) που αντιστοιχεί στη μείωση των αποδοχών τους 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα