Πολιτική

Παράταση στο θρίλερ με το προσφυγικό - Νέα Σύνοδος στις 18 Μαρτίου


Κατέληξαν σε μισή συμφωνία με την Τουρκία - Το παρασκήνιο στο 15ωρο θρίλερ. Τι πήραν Ελλάδα - Τουρκία

Μετατίθεται για τις 18 Μαρτίου οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό, όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής. Έως τότε το θρίλερ με το προσφυγικό συνεχίζετε, ενώ η πολιτική του σταγονόμετρου στα σύνορα θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Η Άγκυρα εξέπληξε ευχάριστα τους ηγέτες της Συνόδου όταν πρότεινε να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη. Ωστόσο, τα παζάρια της Τουρκίας είναι γνωστά και όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση ήταν δεδομένο που θα υπάρχει οικονομικός αντίκτυπος στην ΕΕ. Η Τουρκία θα λάβει το επόμενο διάστημα το ποσό των 3 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να εκταμιευτεί άμεσα από την ΕΕ προς την τουρκική κυβέρνηση. Στη μαραθώνια 15ωρη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:30 τα ξημερώματα, οι ηγέτες δεν έλαβαν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης. Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν  στους βασικούς  άξονες ενός σχεδίου, που προβλέπει ενίσχυση της Ελλάδας με 467 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hot spots. 

Με βάση αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες, οι κρίσιμες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη, τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου, πάλι στις Βρυξέλλες. Αναμφίβολα εκεί θα έχει ξεκαθαρίσει και η ατμόσφαιρα στη Γερμανία, όπου την Κυριακή διεξάγονται εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη στάση της κυρίας Μέρκελ, η οποία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξήρε μάλιστα την πρόταση Νταβούτογλου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε να εξειδικεύσει τις ιδέες για την επανεγκατάσταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο, αναφέρθηκε στα έξι σημεία της συμφωνίας με την Τουρκία τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Α) η επιστροφή όλων των παρατύπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία με έξοδα της ΕΕ,

Β) η επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για κάθε σύρο μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω,

Γ) η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες με οδικό χάρτη που προβλέπει την εκπλήρωση του όρου αυτού το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016,

Δ) η επιτάχυνση της καταβολής των πρώτων 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τα πρώτα projects μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση  (χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα επιπλέον 3 δις. ευρώ που είχε ζητήσει η Άγκυρα),

Ε) η προετοιμασία για την απόφαση να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, με βάση τα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2015 και

Στ) η συνεργασία με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός Συρίας ώστε ο τοπικός πληθυσμός να ζει σε ασφαλέστερες περιοχές. 

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου. Ο τούρκος Πρωθυπουργός, που ελάχιστα αισθάνθηκε την πίεση των Ευρωπαίων για όσα συμβαίνουν με την ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα του (σς. ο ίδιος απέκρουσε τις κατηγορίες μιλώντας για ποινική και όχι πολιτική δίωξη στην περίπτωση της εφημερίδας Zaman), είπε ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το Κοινό Σχέδιο Δράσης, ότι οι ροές προσφύγων συνεχίζονται λόγω των βομβαρδισμών της Ρωσίας στη Συρία και επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν απαιτεί χρήματα από τους Ευρωπαίους, αλλά απλώς ζητεί δικαιότερη κατανομή των βαρών στο Προσφυγικό. 

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, οι πιέσεις προς την Τουρκία θα ενταθούν, προκειμένου η χώρα να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για  την παραμονή – και την επανεισδοχή- προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της, καθώς και για τον περιορισμό της δράσης δουλεμπόρων.

Ο Τουρκος πρωθυπουργός έλαβε «χλιαρές» υποσχέσεις για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και  επιτάχυνση της διαδικασίας– όπως ζητούσε η Αγκυρα.

Στην απαίτηση Νταβούτογλου να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «απαντησε» ότι θα συναινέσει μόνο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμια  στα  κυπριακά πλοία και αεροπλάνα – αναγνωρίζοντας ουσιαστικά κατ΄αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Τσίπρας: Πετύχαμε τους στόχους μας

Η Ελλάδα όχι μόνον δεν απομονώθηκε, αλλά κατόρθωσε να απομονώσει τις χώρες του Βίζεγκραντ, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βέτο, το οποίο άσκησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

"Ειχαμε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης", δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα ανακόψουμε τη ροή μεταναστών μέσω της Τουρκίας. Η Αγκυρα προσήλθε με ρεαλιστικές προτάσεις επ΄αυτού, αλλά αιφνιδίασε προβάλλοντας νέες απιατήσεις. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα φθάσουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία. Πιστεύω ότι στην ελληνοτουρκική συνάντηση που θα γίνει σήμερα στη Σμύρνη, θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανεισδοχή, ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω τους μετανάστες που θα περνούν στα ελληνικά νησιά"

Για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτέθηκαν και απομονώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  επίσης ότι στη Σύνοδο η ελληνική πλευρά πέτυχε  σχεδόν όλα όσα είχαν τεθεί ως στόχος από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην πρόσφατη συνεδρίαση του για το προσφυγικό 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις