Πολιτική

Παραμένει το χάσμα απόψεων ΟΠΕΚ-Ρωσίας


Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας την Παρασκευή για τα τελευταία δρώμενα στην αγορά πετρελαίου, σημειώνοντας πως είναι απίθανο να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για τον "μαύρο χρυσό". Αυτό διαφαίνεται τόσο και από τις κινήσεις των χωρών εντός του καρτέλ, πόσο μάλλον και με τις χώρες-παραγωγούς εκτός του Οργανισμού. «Τέτοιες διαβουλεύσεις διεξάγονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τότε που άρχισαν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, στα μέσα του 2014» δήλωσε. «βλέπουμε ότι το 2015 χώρες όπως η Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει τη συνολική παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

Στην ομιλία του επεσήμανε πως βασικός παράγοντας πλέον για την ισορροπία στην αγορά αποτελεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι όποιες προσπάθειες για μείωση της παραγωγής πιθανόν να πέσουν στο κενό.

Από την άλλη πλευρά διευκρίνισε και την θέση της Ρωσίας καθώς η πτώση άνω του 70% τους τελευταίους 18 μήνες, κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη χώρα του. Ως γνωστόν οι πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού της.