Ενέργεια

Παραμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα ενεργειακά - Η συμφωνία με Masdar για ΤΕΝΕΡΓΑ


Διπλά επωφελής για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτηρίζεται η συμφωνία πώλησης της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓΑ) στην αραβικών συμφερόντων Masdar. Πέρα από το υψηλό τίμημα που εξασφάλισε, ο ελληνικός όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στον ενεργειακό τομέα, συμμετέχοντας σε έργα και επενδύσεις "νέας γενιάς" - εκτός φωτοβολταϊκών και αιολικών, σε ΣΔΙΤ, σε έργα διαχείρισης απορριμάτων κλπ.

Από τα επί μέρους στοιχεία της συμφωνίας προκύπτει ότι στην Masdar πωλούνται μόνον οι δραστηριότητες παραγωγής καθαρής ενέργειας. Στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περιέλθουν μία σειρά  άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, καθώς και οι σχετικές υποδομές.

Οσον αφορά τον καθαρά ενεργειακό τομέα, η συμφωνία περιλαμβάνει ένα "δικαίωμα αγοράς" (call option) για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ένα "δικαίωμα πώλησης" (put option) για την Masdar:

  • Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) από τους νέους ιδιοκτήτες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ποσοστό 50% στα αντλητικά, υδροηλεκτρικά και θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα δημιουργήσει την επόμενη  5ετία
  • Η Masdar έχει δικαίωμα  να πουλήσει (και η ελληνική εταιρεία υποχρέωση να αγοράσει, αν της ζητηθεί) το 50% της μονάδας αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζεται στην Αμφιλοχία

Ανάλογοι όροι έχουν συμφωνηθεί για συμμετοχή σε επενδύσεις ενεργειακών υποδομών και για τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ενεργειακά έργα με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα