Χρηστικά

Παράλληλη ασφάλιση: Αρχίζει η καταβολή των προσαυξήσεων – Χιλιάδες οι δικαιούχοι


Ξεκινά, με τις συντάξεις Αυγούστου (26-28 Ιουλίου), η καταβολή προσαυξήσεων και αναδρομικών για  περίπου 55.000 συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης, που κατά περιπτώσεις θα δουν να τους επιστρέφονται ποσά που θα ξεπερνούν τις 33.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, με τις αυξήσεις του Αυγούστου θα καταβληθούν οι προσαυξήσεις στις συντάξεις δικαιούχων με παράλληλη ασφάλιση, που βρίσκονταν σε αναμονή για περισσότερα από πέντε χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα του Ενιαίου Φορέα προβλέπει ότι οι νέες αιτήσεις θα ικανοποιούνται άμεσα, ενώ οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πληρώνονται σταδιακά εντός του πενταμήνου. 

Η αρχή θα γίνει με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.  Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί,  μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν είχε προσαρμόσει, τις όποιες προσαυξήσεις.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη. Ο Φορέας με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα