Οικονομία

Παραγωγοί στο Σin: Ψίχουλα τα μέτρα, stop στις καλλιέργειες - Τιμές σοκ στα ράφια


Φτωχό αποδείχθηκε το καλάθι της κυβέρνησης για τους αγρότες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τελικά δεν ήρθαν τα πολυαναμενόμενα νέα μέτρα στήριξης.

Αντ΄αυτού έγινε εκ νέου υπενθύμιση των παρεμβάσεων, κόστους 180 εκ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει πριν λίγο διάστημα η κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα πρόκειται για:

  • Την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων στο 6%.
  • Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης
  • Την επιδότηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές στο 4% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
  • Την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  •  Την αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
  •  Την κάρτα του Αγρότη για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης.

agrotes

Αποτέλεσμα ήταν οι αγρότες την περασμένη Παρασκευή να βρεθούν ξανά στους δρόμους με συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας ενώ οι παραγωγοί είχαν συνάντηση μετά με τον ΥΠΑΑΤ ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενεργοποιεί τα 500 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό ταμείο κρίσης για τους αγρότες όλης της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η κρατική ενίσχυση είναι πενιχρή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφενός ότι φέτος θα μειωθεί δραματικά η καλλιέργεια και αφετέρου ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής θα περάσει τους καταναλωτές.

trakter

«Οι αυξήσεις θα περάσουν στον καταναλωτή - Δεν χωράει ο νους τις ανατιμήσεις που έρχονται»

Στο Σin μίλησε ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης ότι υποτιμάει τους αγρότες ενώ όπως είπε φέτος για πρώτη φορά μετά την Κατοχή η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει ακαλλιέργητη και υποσιτισμένη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πως έληξε η συνάντησή σας την Παρασκευή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι σας είπε για τα αιτήματά σας;

Απ.: Ο υπουργός μας είπε ότι η Ευρώπη ενεργοποιεί το πακέτο και για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 26,3 εκ. ευρώ. Ωστόσο, άφησε το ελεύθερο στη χώρα να μπορεί επιπλέον να διαθέσει από εθνικές ενισχύσεις το ποσό των 52 εκ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων ή ζωοτροφών λόγω της έκτακτης συνθήκης του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μια τέτοια περίπτωση το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχονταν σε 78 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το ΥΠΑΑΤ δεν έχει καμία διάθεση να ζητήσει αυτά τα επιπλέον κονδύλια από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο μας άφησαν να εννοηθεί ότι ούτε τα έχουν, ούτε μπορούν να τα βρουν καθώς όπως λένε τα δημοσιονομικά μας είναι πολύ δύσκολα.

Άρα, η βοήθεια των 26 εκ. σε τι ποσό αντιστοιχεί για κάθε αγρότη;

Απ.: Αναλογούν σε κάθε κατά κύριο επάγγελμα έλληνα αγρότη περίπου 80 ευρώ ετησίως. Δηλαδή τίποτα επικοινωνιακά παιχνίδια είναι αυτά.

Πόσο έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι;

Απ.: Θα σας πω χαρακτηριστικά τα εξής: Πέρυσι ένα τσουβάλι λίπασμα έκανε 17 ευρώ και φέτος κάνει 44. Ένα μπουκάλι φυτοφάρμακο 20 λίτρων στοίχιζε 80 ευρώ και φέτος κάνει 260. Ένα λίτρο πετρέλαιο έκανε 1,15 και φέτος κάνει 2 ευρώ. Μία μεγαβατώρα αγροτικού ρεύματος για πότισμα έκανε 54 ευρώ και τώρα κάνει 364. Για να δουλέψει ένα μεσαίο τρακτέρ των 80 αλόγων 8 ώρες την ημέρα θέλει περίπου 360 ευρώ ημερησίως για το πετρέλαιο με τιμή 2 ευρώ τώρα. Όλες αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στο ράφι, στον καταναλωτή.

Πως θα κυλήσει η φετινή καλλιεργητική σεζόν;

Απ.: Για να πάρεις επιδοτήσεις από την ΕΕ, ο κάθε έλληνας παραγωγός πρέπει το 2% της καλλιέργειάς του πρέπει να του αφήσει σε αγρανάπαυση. Φέτος όμως επειδή δεν έχουμε ούτε σιτάρια, ούτε καλαμπόκια έρχεται τώρα η Ευρώπη και σου λέει καλλιέργησέ το και αυτό το 2%. Το ζητούμενο όμως είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί φέτος η χρονιά.
Και όλα αυτά θα μεταφερθούν στο ράφι. Για να φανταστείτε πέρυσι ένα κιλό σιτάρι για τον καταναλωτή έκανε 4 λεπτά το κιλό και φέτος κάνει 60. Οι τιμές που θα δούμε σε κρέας και σε γάλα και σε άλευρα, δεν θα το χωράει ο νους.

Πότε βλέπετε να μπαίνει το καπέλο για τους καταναλωτές, το καλοκαίρι;

Απ.: Όχι από τέλος Απριλίου, εκεί γύρω κοντά στο Πάσχα.  Και πολύ αυξημένες θα είναι οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια, τα οποία τώρα τα ταϊζουμε για να παχύνουν για την περίοδο των γιορτών αλλά το καλαμπόκι τις τελευταίες μέρες έχει ακριβύνει τις τελευταίες 25 μέρες 100%. Ποιος θα πάει το Πάσχα να πάρει αρνί και θα έχει 15 ευρώ το κιλό;

Βλέπετε να υπάρχουν και ελλείψεις;

Απ.: Προς το παρόν θα υπάρχουν ελλείψεις μόνο σε ζωοτροφές, αργότερα σε ζωικό κεφάλαιο. Επίσης τώρα θα υπάρχουν πολύ μικρές ελλείψεις σε κάποια άλευρα.

Πως σχεδιάζουν να αντιδράσουν οι αγρότες;

Απ.: Θα κάνουμε κάποιες συνελεύσεις και θα δούμε. Άλλα δεν ιδρώνει το αφτί τους.  Εμείς τους είπαμε ότι δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και η απάντησή του κ. Σταϊκούρα ήταν: «εσείς είστε το 2,5% του ΑΕΠ και κάνετε πάρα πολύ θόρυβο. Γιατί τζίρο κάνουμε 8 δις. ενώ κάποιες οικογένειες επενδυτών κάνουν περισσότερο από εσάς τους 460.000».

Υπάρχουν στον δικό σας κλάδο φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Απ.: Υπάρχουν, αλλά η χρηματιστηριακή πραγματικότητα έχει ξεπεράσει ακόμη και τα καρτέλ και τους κερδοσκόπους. Ωστόσο, 3 είναι οι εταιρείες που έχουν μαζέψει όλο το σιτάρι της χώρας και τον τελευταίο μήνα έχουν κέρδη πάνω από 30%.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Απ.: Μετά την Κατοχή για πρώτη φορά η χώρα μας θα μείνει ακαλλιέργητη και  υποσιτισμένη. Ουσιαστικά θα πάμε σε πολύ κακής ποιότητας τρόφιμα για να τα βρούμε σχετικά οικονομικά. Θα κάνουμε γάλα σε σκόνη, αντί για κρέας κονσέρβες.

lipasma

«Αστεία τα ποσά που δίνονται στους αγρότες - Απαγορευτική για καλλιέργεια η φετινή χρονιά»

Στο Σin μίλησε και ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ που συσπειρώνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι μεν αγρότες φέτος δεν θα καλλιεργήσουν και οι δε καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβά για να βρουν προϊόντα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις ανατιμήσεις στον κλάδο των αγροτών;

ΑΠ.: Όταν μιλάμε για αύξηση του κόστους παραγωγής πρέπει να κατανοήσουμε ότι πέρα από την επιβίωση του κλάδου των αγροτών πρόκειται για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, για τη διατροφή μας. Έχουμε πλέον πολλές καταγγελίες από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα ότι φέτος δεν θα καλλιεργήσουν.

Να σας δώσω παραδείγματα για να καταλάβετε: Όταν για μία γεώτρηση απαιτούνταν 7.000 το δίμηνο τώρα έχει έρθει λογαριασμός στις 24.000. Αυτά τα χρήματα όμως δεν μπορούμε να πληρωθούν και το ρεύμα θα το κόψουν και δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε.

Ένας στάβλος που πλήρωνε 500 ευρώ, πληρώνει τώρα 2.500 και 3.000 ευρώ. Αυτά για τη ΔΕΗ. Ακολουθεί το πετρέλαιο το οποίο έχει ένα 40 με 50% αύξηση, από 1,20 πέρσι έχει φτάσει στα 2 ευρώ.

Κι εκεί έρχεται και δένει το γλυκό συνολικά με το θέμα της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Μιλάμε για τρομερές αυξήσεις, 50% στις ζωοτροφές και 100% στα λιπάσματα. Όλα αυτά κάνουν απαγορευτική την καλλιέργεια.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, αυτή εξαρτάται από τις πρώτες ύλες τις ζωοτροφές που είναι κυρίως εισαγόμενες. Κι εδώ εκτός από το θέμα της ακρίβειας, υπάρχει και θέμα αυτάρκειας.  Άρα, είναι πολύ δύσκολη η παραγωγή του αγροτικού, διατροφικού προϊόντος φέτος.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον καταναλωτή;

Απ.: Όταν υπάρχει μειωμένη παραγωγή θα έχουμε από τη μία αύξηση τιμών με τον καταναλωτή να το πληρώνει πάρα πολύ ακριβά, διάλυση του κλάδου των αγροτών και ζημιά για την εθνική οικονομία.

Που σημαίνει ότι και να βρούμε προϊόν όλοι οι παράγοντες είναι αρνητικοί. Ναι, εντάξει μπορεί αν φέρουμε από τρίτες χώρες. Δεν θα πεινάσουμε αλλά θα πληρώσουμε! Ο καταναλωτής θα το πληρώσει. Γιατί για πρώτη φορά η περσινή χρονιά στο αγροτοδιατροφικό ισοζύγιο της χώρας ήταν μηδενικό. Ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια με 2μιση εκατομμύρια ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο. Και φέτος το μηδενίσαμε. Δηλαδή με λίγα λόγια αυτά που εξάγαμε, αυτά και κάναμε εισαγωγή. Δηλαδή, η χώρα ήταν αυτάρκης οικονομικά. Αυτό δεν πρέπει να χαλάσει και να χαλάσει τον κλάδο των αγροτών, να κάνει ζημιά στον καταναλωτή και να χαλάσει και την εθνική μας οικονομία.

Το πρόβλημα της ανηφόρας των τιμών ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όλο αυτό το διάστημα, όλοι οι κρίκοι της διατροφικής αλυσίδας προσπάθησαν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους. Τώρα, όμως από δω και πέρα τείνει να είναι αδύνατον να συγκρατηθεί και θα φτάσει στον καταναλωτή. Θα έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Και οι αγρότες φοβούνται είναι μουδιασμένοι. Σου λέει από το να πάει μια χρονιά χαμένη και να μπούμε μέσα, καλό είναι να μην καλλιεργήσουμε. Έχω περιπτώσεις που σου λένε έχω 100 στρέμματα και φέτος θα καλλιεργήσω τα 20. Αυτά όλα θα δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα.

Ένα σχόλιο για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί;

Απ.: Τι να πω για τα μέτρα; Είπε ο πρωθυπουργός ότι το 80% της ρήτρας θα απορροφηθεί. Δεν έχει γίνει. Εμείς πληρώσαμε λογαριασμό από 3.000 έκπτωση 300 ευρώ. Αυτό δεν είναι το 80% της ρήτρας, γιατί η ρήτρα ήταν 2.500 αυτό είναι 10-15%.

Για τα λιπάσματα ανακοίνωσαν για το ΦΠΑ ότι από το 13% πάει στο 6%. Δεν μας κάνει τίποτα. Γιατί εμείς έχουμε βιβλία εσόδων εξόδων. Δηλαδή πουλάμε προϊόν με 13% το γάλα μας και τα αρνιά μας και αγοράζουμε εφόδια με 6%. Είναι δυνατόν; Δεν μας ωφελεί κάπου.  Το πιο λογικό είναι με το ΦΠΑ που πωλούσαμε να είναι αντίστοιχο με το ΦΠΑ που αγοράζουμε. Γιατί εμείς συμψηφίζουμε. Τι μας δίνει; Μια πρόσκαιρη ρευστότητα της τάξης του 6%. Δηλαδή αγοράζεις ένα τσουβάλι από 40 ευρώ, 38 σήμερα αλλά καταθέτεις το ΦΠΑ στο τέλος του τριμήνου. Δεν αλλάζει κάτι.

Το άλλο για την επιδότηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές στο 4% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που είχαν  το β΄εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αυτό το διάστημα πλην των αρνιών που σφάζονται δεν έχουμε άλλον τζίρο εμείς. Το πιο δίκαιο θα ήταν ο υπολογισμός να γίνεται στον ετήσιο τζίρο. Ας κατέβαζε τον συντελεστή αλλά να υπολόγιζαν όλον τον χρόνο. Εγώ δηλαδή έκανα 80.000 τζίρο στον στάβλο μου από γάλα και τα 60 τα έκανα το α΄εξάμηνο.

Ποιο μήνυμα στέλνετε;

ΑΠ.: Για τους αγρότες που παράγουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία είναι αστεία τα νούμερα που ακούγονται. Και δεν το λέμε για να λαϊκίσουμε, λέμε την πραγματικότητα. Είναι στο τραπέζι πάνω το ότι δεν θα καλλιεργήσει φέτος ο αγροτικός κόσμος και φοβόμαστε το αύριο. Γιατί σκεφτόμαστε και τον καταναλωτή που είναι αλληλένδετος με εμάς.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις