TECHin

«Παραγήινοι αστεροειδείς: πόσο επικίνδυνοι είναι;»


Ομιλία Cafe Scientifique τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου

Τη μελέτη των αστεροδειδών και ιδιαίτερα αυτών που προσεγγίζουν τη Γη, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique. Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με ομιλήτρια την κα. Άλκηστη Μπονάνου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι αστεροειδείς είναι βραχώδη ουράνια σώματα που βρίσκονται σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Ο αριθμός τους υπολογίζεται άνω του ενός εκατομμυρίου, έχουν διαστάσεις από 10 έως 1000 μέτρα και θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος. Ενώ οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία, στη λεγόμενη Κύρια ζώνη των αστεροειδών, με την πάροδο του χρόνου ένα μικρό ποσοστό αστεροειδών αποκτούν τροχιές που τέμνουν την τροχιά της Γης. Οι αστεροειδείς αυτοί ονομάζονται “παραγήινοι αστεροειδείς” και είναι το θέμα της ομιλίας. 

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι παραγήινοι αστεροειδείς για τον πλανήτη Γη; Τι στρατηγικές αντιμετώπισης έχουμε; Πώς συνεισφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο χαρακτηρισμό των παραγήινων αστεροειδών μέσω του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε στην εκδήλωση του CAFÉ SCIENTIFIQUE.

Η Άλκηστις Μπονάνου έλαβε το πτυχίο Φυσικής και Αστρονομίας από το Wellesley College (ΗΠΑ) το 2000, το μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.A.) στην Αστρονομία από το Harvard University (ΗΠΑ) το 2002 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστρονομία από το Harvard University (ΗΠΑ) το 2005. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Carnegie Institution of Washington (ΗΠΑ) ως Vera Rubin Fellow (2005-2008) και στο Space Telescope Science Institute (ΗΠΑ) ως Giacconi Fellow (2008-2009). Ήλθε ως Ερευνήτρια Δ στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σεπτέμβριο του 2009 και από το Φεβρουάριο 2013 εργάζεται ως Ερευνήτρια Γ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε αστέρες μεγάλης μάζας και την εξωγαλαξιακή κλίμακα των αποστάσεων, καθώς και στη μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με αστέρες μεγάλης μάζας σε κοντινούς γαλαξίες, υπερταχείς αστέρες και αστρική μεταβλητότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά. 

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στις 7μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα του στο faebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες. Επίσης μπορείτε να δείτε βίντεο προηγούμενων ομιλιών στο site του Bodossaki Lectures on Demand:  http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=522 http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369

Επόμενη ομιλία: Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

«Υποθαλάσσια ηφαίστεια: "Παράθυρο" στο εσωτερικό της Γης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης», Παρασκευή Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις