Πολιτική

Παππάς στις ΗΠΑ: Οι γέφυρες συνεργασίας που έχουμε ανοίξει αποδίδουν καρπούς


Με τη συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιο, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στις ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την «πολυεπίπεδη συνεργασία» Ελλάδας-ΗΠΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη μεγάλων υποδομών αλλά και στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά πεδία συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Νίκος Παππάς και ο Μάικλ Κράτσιο μελέτησαν πιθανές κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση τους. Μάλιστα έγινε και μια αποτίμηση της περσινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα και είχαν εκπροσωπηθεί, μεταξύ άλλων, από μια σειρά σημαντικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στον διαστημικό τομέα, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της υπογραφής συνεργασίας ανάμεσα στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και την NASA για την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη. Επιπλέον, μίλησε για το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 4 δισ. επενδύσεις, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την επίτευξη της «Δίκαιης Ψηφιακής Ανάπτυξης».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η συνεργασία πλέον είναι πολυεπίπεδη και αφορά και τομείς όπως η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη μεγάλων υποδομών, η εξερεύνηση του Διαστήματος και άλλα. Αποτυπώνει, δε, τις στρατηγικά καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής συνόδευσαν στο Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γιώργος Μαντζούρης, και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.

Στο State Department

Στο State Department πραγματοποίησε συνάντηση με τον Deputy Assistant Secretary για θέματα Διαδικτύου και Διεθνών Επικοινωνιών, Robert L. Strayer, με τον οποίο συζητήθηκαν τα βήματα της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας στο Διάστημα, μετά την εκτόξευση δύο δορυφόρων και τη υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σε πρόγραμμα της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης, με την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος.

Συζητήθηκαν, ακόμα, η στρατηγική της χώρας για την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, μέσα από επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, η εγκατάσταση πιλοτικών δικτύων 5g σε 4 πόλεις της Ελλάδας, η ανάπτυξη του "Internet of things" και τα σχετιζόμενα με την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών ζητήματα Κυβερνοασφάλειας. 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Η χώρα μας, μετά την έξοδό της από τα Μνημόνια, έχει μπει σε μια νέα δυναμική και παραγωγική εποχή. Κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Πλέον, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο σταθερότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Οι γέφυρες συνεργασίας που έχουμε ανοίξει με άλλες χώρες αποδίδουν καρπούς. Τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία της Ελλάδας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο». 

Στη συνάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, στο State Department συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Θεόδωρος Μπιζάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις