Πολιτική

Παππάς για εκλογές: Όριο ο Μάιος αν δεν υπάρξει πλειοψηφία


Την άποψη πως «είναι καθαρά τα διλήμματα και σε αυτά απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός. Καλείται να απαντήσει η αντιπολίτευση και θα απαντήσει και ο λαό. Θα απαντήσει και ο κυβερνητικός εταίρος», εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο κανάλι Open, σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα - Καμμένου, καθώς και την επικείμενη συνάντηση των δύο, ενώ μίλησε και για τα εκλογικά σενάρια, σε περίπτωση αποχώρησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι "με τον κ. Καμμένο η κυβέρνηση έχει μια συνεργασία που άντεξε μέσα στον χρόνο και πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ". Χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία τους, η οποία "δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει τις πρωτοβουλίες που ήθελε", προσθέτοντας πως "έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, το γνωρίζαμε» παραδέχθηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος και στη συνάντησή τους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κρατάμε αυτό που έχει πει ο κ. Καμμένος σε εκείνο το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο. Κρατάμε αυτή του τη δήλωση. Τα χαρτιά είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του". 

Παράλληλα, επεσήμανε σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση: "Όποιος κάνει ρεπορτάζ και δει τις σαφείς και τις λιγότερο σαφείς δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, από όλο το πολιτικό φάσμα, αντιλαμβάνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ζει τη διάψευση νούμερο διακόσια τόσο. Δεν θα "πέσουμε", όσο και αν το πιστεύει η Νέα Δημοκρατία. Τα πράγματα σε σχέση με το πώς λειτουργεί το Σύνταγμα είναι σαφή. Θα αναζητηθεί η πλειοψηφία στη Βουλή. Είναι πολιτικά ορθό και συνταγματικά καθιερωμένο. Η Βουλή έχει την πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι την εξάντληση της τετραετίας".

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι "η Νέα Δημοκρατία ακόμα και εκεί (σ.σ. Συνταγματική αναθεώρηση) άλλαξε τη στάση της για το άρθρο 86. Διαμορφώνεται ένα τοπίο στο οποίο ασφαλώς και δεν πρέπει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μην τοποθετηθούν σε αυτά τα κρίσιμα διλήμματα".

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση "θα δρομολογήσουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα προχωρήσουμε με τα προβλεπόμενα. Ο Μάιος είναι ένα όριο σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει πλειοψηφία", παραδεχόμενος ότι αυτή η χρονική συγκυρία "είναι όντως η πιο δύσκολη στιγμή της συγκυβέρνησης".

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δεν είναι το μόνο καθοριστικό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, εξηγώντας πως "με τον Π. Καμμένο συνεργαστήκαμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, σε μια πορεία σταθεροποίησης", ενώ για την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου σχολίασε "Παρασκευή κοντή γιορτή".

Αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού, ο υπουργός υπογράμμισε ότι "ο μόνος αρμόδιος είναι ο πρωθυπουργός και έχει δείξει ότι οι αποφάσεις που παίρνει είναι με κριτήρια που εγγυώνται τη συνέχιση και τη διεύρυνση της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Ο στόχος διεύρυνσης της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής είναι διαρκής".

Για τη στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ανέφερε ότι "έχει κρυστάλλινη θέση από την αρχή. Δεν έχει μπει ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος σε μια λογική του "δούναι και λαβείν".

"Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει δείγματα εξαγοράς το τελευταίο διάστημα με ανθρώπους που αλλάζουν θέση στον αέρα. Εμείς τέτοια πράγματα δεν κάνουμε. Εμείς λέμε καθαρά τη θέση μας. Η προσπάθεια διεύρυνσης του τόξου των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια, είναι αυτονόητη και διαρκής", σημείωσε ο κ. Παππάς.

Κλείνοντας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε ότι "αυτά τα καίρια διλήμματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε αυτές τις μέρες, καλούν και τους ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας να τοποθετηθούν. Δεν μπορεί να σιωπά ούτε ο κ. Σημίτης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε το θέμα και θυμήθηκε προχθές να μας πει ότι πρέπει να ξαναμπούμε στα μνημόνια, ούτε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και ο κ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετηθεί, θεωρώ ότι έχει ας πούμε "μισοτοποθετηθεί" με τη στάση του, αλλά μια πιο ξεκάθαρη απάντηση θα διευκόλυνε τους πάντες. Διλήμματα υπάρχουν πάντα στην πολιτική και αυτόν τον καιρό είναι και πολύ έντονα. Η κυβέρνηση τα απάντησε. Καλείται να τα απαντήσει και η αντιπολίτευση και θα κληθεί να απαντήσει και ο λαός. Εάν θα συνεχίσει να βαδίζει το δρόμο της ελπίδας και της δίκαιης ανάπτυξης ή της καταστροφής και του ολέθρου και της επιστροφής στην κατάσταση που μας χρεοκόπησε".