Πολιτική

Παππάς: Εξετάζουμε τι τέρατα θα περάσουν από τα παράθυρα που άνοιξαν


Καταστρατήγηση προϋποθέσεων και όρων για τις επενδύσεις και την ενίσχυσή τους, φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση, ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς. Όπως ανέφερε, μιλώντας Στο Κόκκινο, "χαρακτηριστική είναι η απόσυρση των όρων της όχλησης, ενώ ακόμα εξετάζουμε τι τέρατα μπορούν να περάσουν από τα παράθυρα που άνοιξαν".

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι "έχουμε μια κυβέρνηση με περίεργη αντίληψη για την ανάπτυξη. Δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει πως στην ανάπτυξη της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στρατηγικά υπηρεσίες όπως το delivery φαγητού, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορούν να επιδοτηθούν. Επειδή τα λεφτά του αναπτυξιακού νόμου δεν είναι αστείρευτα, όταν θα επιδοτηθεί μια τέτοια εταιρεία κάποια επιχείρηση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών θα στερηθεί αυτά τα χρήματα.

Υπάρχουν ακόμα φωτογραφικές διατάξεις για την επιδότηση της διανομής Τύπου και των εξορύξεων".

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα των ελέγχων των επιδοτούμενων έργων, δήλωσε ότι δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται αυτοί από μεγάλες εταιρείες, καταστρατηγώντας το αδιάβλητο. "Οι δικαιούχοι του αναπτυξιακού νόμου παίρνουν, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα χρήματά τους σε τρία στάδια, στο 25%, στο 50% και στο 100% της ολοκλήρωσης του έργου, με την διεξαγωγή αδιάβλητου ελέγχου από το Δημόσιο και την επιλογή ελεγκτών από μητρώο μετά από κλήρωση. Αυτόν τον έλεγχο πλέον θα τον κάνει ελεγκτική εταιρεία. Είναι σαν να επιλέγεις το διαιτητή και αυτός να υπάρχει πιθανότητα να σχετίζεται με την ελεγχόμενη εταιρεία. Ανοίγει μια κερκόπορτα", τόνισε.

Συνολικά, κατά τον ίδιο, η Ν.Δ. δημιουργεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων που αποτυπώνει, με τρόπο εμφατικό, την έλλειψη συνολικού σχεδίου ανάπτυξης.

Σχετικά με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, είπε ότι "ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με βάση τη στρατηγική την οποία δημοσίως έχουμε καταθέσει και έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς κρίνουμε την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική είναι μια διαδικασία ανοιχτή με συγκεκριμένους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτίζεται η δημόσια στρατηγική. Η Ν.Δ. έχει νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που απειλούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και δεν μπορούν να κρατήσουν τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

Διαβάστε επίσης