Οικονομία

Παππάς: Αποκλείονται από τη χρηματοδότηση οι ΜμΕ


Έντονη κριτική στην κυβέρνηση  για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων άσκησε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην επίκαιρη ερώτηση για τα εργαλεία παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ν. Παππά, οι τράπεζες ενίσχυσαν με 3,5 δισ. ευρώ το πελατειακό τους φιλέτο, από τα 4,3 δισ. που έριξαν στην αγορά και τα 16 δισ. που δανείστηκαν από την ΕΚΤ. Υποστηρίζει ότι αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση βρέθηκαν οι  ΜμΕ.

«Η πλειονότητα των επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ενταχθεί μόνο 50 χιλιάδες επιχειρήσεις. Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μόλις δύο χιλιάδες από τις 250 χιλιάδες επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν. Οι τράπεζες ορθώνουν εμπόδια στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ενθυλακώνουν ποσά, τα οποία διοχετεύουν κατά κύριο λόγο στα πελατειακά τους φιλέτα. Από την αρχή του έτους έχουν δανειστεί 16 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην αγορά έχουν ρίξει μόλις 4,3 δισ., με τα 3,5 δισ. να δίνονται στους «καλούς» τους πελάτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του.

Σημειώνει πως στην απάντηση του (στην επίκαιρη ερώτηηση που του έθεσε) ο υπουργός Ανάπτυξης. Ά. Γεωργιάδης, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο η αγορά έχει χαρακτηρίσει πρόγραμμα - «κοροϊδία».

Σημειώνει επίσης πως «κάλυψε τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό, για τη δήλωσή του περί επιχειρήσεων - «ζόμπι» και μίλησε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που ορθώς μένουν εκτός στήριξης.

«Έδωσε νέα επιχειρήματα στις τράπεζες για να κρατούν κλειστές τις κάνουλες ρευστότητας, επικαλούμενος και ο ίδιος τα «τραπεζικά κριτήρια».  Αποκάλυψε ότι το νέο εγγυοδοτικό ταμείο θα λειτουργεί με τους γνωστούς όρους και προϋποθέσεις των τραπεζών.

Η δήλωση του Ν. Παππά καταλήγει με την επισήμανση πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί πλέον απροκάλυπτα. Εφαρμόζει την «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία και επισήμως.