Πολιτική

Παπανδρέου: Είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο


Mετά από πρόσκληση του επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Frank Schwabe, o πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε τη Γερμανία, 17-19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις προεκλογικές εκδηλώσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε με πολλούς Έλληνες που κατοικούν και εργάζονται εκεί. Μίλησε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας (AGORA), στο Castrop-Rauxel, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι , η νίκη των σοσιαλδημοκρατών του SPD στη Γερμανία, στις επικείμενες εκλογές την Κυριακή, μπορεί να σηματοδοτήσει και μια αλλαγή πορείας για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Παρά τις προβλέψεις κάποιων δήθεν προφητών για το τέλος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να βάλει τέλος σε αυτές τις δοξασίες, που αποτελούν χωρίς αμφιβολία ευσεβή πόθο όλων εκείνων οι οποίοι δεν βολεύονται σε έναν κόσμο δημοκρατίας και συμμετοχής», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως «τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο εδώ, στη Γερμανία, δείχνουν ότι, δεν έχει έρθει το τέλος των ιδεολογιών, και πολύ περισσότερο του σοσιαλισμού, αλλά το πόσο εμείς είμαστε συνεπείς με τις αρχές και τα ιδανικά μας είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του σύμφωνα με την οποία «το σύνθημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, περικλείει το διακύβευμα που έχουμε να φέρουμε σε πέρας». Οι μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα αφορούν την Κλιματική κρίση, τη προσφυγιά, τις αιματηρές τοπικές συγκρούσεις, τις πανδημίες, την ένταση ανισοτήτων, την υποχώρηση δικαιωμάτων και τις ψηφιακές απειλές.

 

Υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του κοινωνικού συμβολαίου λέγοντας ότι «με τους μεγάλους αγώνες των σοσιαλιστών μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί ένας πιο ειρηνικός και δημιουργικός κόσμος για δεκαετίες, έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση» και τόνισε: «Τώρα πλέον, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα στηρίζεται στην εμπειρία του προηγουμένου, αλλά θα απαντά με βιώσιμο και πράσινο πρόσημο, στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι οι μόνες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. μΑυτή η μεγάλη πρόκληση, απαιτεί αλλαγή πορείας παντού. Στην Ευρώπη, τη Γερμανία, την Ελλάδα, σε κάθε χώρα και σε κάθε οργανισμό που οι δυνάμεις μας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή πορείας είναι προϋπόθεση να οικοδομηθεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική ώστε η πολιτική να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την αυτονομία της έναντι των ισχυρών συμφερόντων και των κάθε είδους κατεστημένων.

«Ανοίξτε εσείς εδώ, στη Γερμανία, με την ψήφο σας την επόμενη εβδομάδα μια νέα σελίδα, για τη Γερμανία, την Ευρώπη, την Ελλάδα, για να γράψουμε όλοι οι δημοκράτες σοσιαλιστές μαζί, σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ελπίδας και αξιοπρέπειας.

 

Με τη νίκη σας εδώ στη Γερμανία, μπορούμε και εμείς στην Ελλάδα, να προχωρήσουμε με καλύτερους όρους στην αναγκαία ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την αποτελεσματική οργάνωση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, κάνοντας την Παράταξή μας και πάλι μεγάλη, με την οικοδόμηση μιας αξιόμαχης Προοδευτικής Παράταξης, που θα απαντήσει και στη συντήρηση και στις ιδιαίτερες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα