Οικονομία

Πάουελ: Μένουν ως έχουν τα επιτόκια


Στην αποκάλυψη πως "τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα εφόσον δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομίας", προχώρησε, σήμερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος τόνισε: «Θεωρούμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει κατάλληλη εφόσον οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις για μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%».

Όπως αναφέρει το CNBC, ο επικεφαλής της Αμερικάνικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε: «Φυσικά, αν προκύψουν εξελίξεις που προκαλέσουν σοβαρή επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε με κατάλληλο τρόπο. Η νομισματική πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό προσφέρει «κάποια ασφάλεια» ενάντια στα «αξιοσημείωτα ρίσκα» της υποτονικής ανάπτυξης στο εξωτερικό και τις «εμπορικές εξελίξεις» ή την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η εμπορική κόντρα με την Κίνα.

Κλείνοντας, δήλωσε πως η Fed ανησυχεί για τις χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συμπληρώνοντας ότι «αα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις και να αξιολογούμε τις συνέπειές τους για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fed έχει προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, στο 1,5% με 2%.