Αγορές

Παουελ: «Μακρύς ο δρόμος προς την κανονικότητα. Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τα επιτόκια»


«Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την απασχόληση να ανακάμπτει, η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον διευκολυντικές πολιτικές έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ μιλωντας στην Γερουσία σχετικά με τη στρατηγική της Κεντρικής τράπεζας  για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Όπως επεσήμανε  η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιούργησε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθώς και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και επομένως οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».

«Ο υψηλός πληθωρισμός έχει τίμημα», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους. «Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι  «μακρύς δρόμος προς την κανονικότητα από εκεί που βρισκόμαστε».

Ο επικεφαλής της Fed απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης του πληθωρισμού -- ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών -- σε μια «αναντιστοιχία» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που προκαλείται από προβλήματα  στην εφοδιαστική  αλυσίδα .

 Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης ότι την  ώρα ο πληθωρισμός είναι «πολύ πάνω από τον στόχο»«η αγορά εργασίας ανακάμπτει απίστευτα γρήγορα» με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει «σχεδόν κοντά στα χαμηλά μισού αιώνα» στο 3,9% τον Δεκέμβριο

Ωστόσο, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν προσεκτικά την αύξηση των μισθών και είναι έτοιμοι να δράσουν για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, εάν αυτός απειλεί να παγιωθεί».

Τέλος, ανέφερε ότι η Κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτρέψει φέτος τη συρρίκνωση του τεράστιου ισολογισμού της, ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις