Τράπεζες

Πάουελ: Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια


Oι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένουν έως ότου η Fed είναι πιο «σίγουρη» ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να δει «περισσότερα καλά στοιχεία».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της Fed, σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς τους δύο στόχους της κεντρικής τράπεζας: τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Πάουελ. «Η αγορά εργασίας έχει έρθει σε καλύτερη ισορροπία, με συνεχή ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από (περίπου) 7% σε 2,7%. Αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός», είπε.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι η «περιοριστική στάση» της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. «Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σταθερές παρά το γεγονός ότι έχουν επιβραδυνθεί από τον ισχυρό ρυθμό του περασμένου έτους», υπογράμμισε.

Η ζήτηση και η προσφορά στην αγορά εργασίας έχουν έρθει σε καλύτερη ισορροπία. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση θεωρούν ότι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί, είπε ο Πάουελ. «Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν επιστρέψει σε γενικές γραμμές στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία του Covid», τόνισε.

Η μετα-πανδημική ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της, κατά την άποψη του Πάουελ. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού «έχουν κάπως χαλαρώσει», λέει ο Πάουελ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Fed