Οικονομία

Η Fed μειώνει τις αγορές ομολόγων- Λέει "όχι" για αύξηση επιτοκίων


Σταδιακή περιστολή του προγράμματος παροχής ρευστότητας ξεκινά η Fed, ενώ ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ δηλώνει ότι  δεν θεωρεί σκόπιμη μια αύξηση επιτοκίων, γιατί θέλει να δώσει χρόνο στην αγορά εργασίας να επουλώσει τις πληγές της.

Στη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση του προεδρείου της Fed, ο κ Πάουελ ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα μειώνει κατά $15 δισ.τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ξεκινώντας τη σταδιακή συρρίκνωση της έκτακτης στήριξης.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του πληθωρισμού ως «παροδικού» από τη Fed, o κ. Πάουελ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί της λέξης «παροδικός».

Όπως τόνισε, κάποιοι θεωρούν ότι σημαίνει κάτι βραχυπρόθεσμο, αλλά η Fed το βλέπει ως κάτι που δεν είναι μόνιμο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα καταστεί ένα μόνιμο στοιχείο, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ επισήμανε ακόμα ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανέκοψε την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μένουν εκτός της αγοράς εργασίας εν μέρει λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις