Επιχειρήσεις

Πάνος Βασιλειάδης/Ideal: Πώς κτίζουμε έναν ισχυρό όμιλο με προοπτικές


Η στρατηγική, οι επεκτατικές κινήσεις, η εμπιστοσύνη της αγοράς και η δίκαιη αποτίμηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό

  Νέες εξαγορές στον κλάδο πληροφορικής, επενδυτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες με αναπτυξιακή δυναμική και επέκταση των Αttica Stores προαναγγέλλει ο CEO της Ideal Holdings Πάνος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Sofokleousin για τη στρατηγική του ομίλου, τους σχεδιασμούς και τις επιδόσεις του.

  Επισημαίνει ότι η επενδυτική στρατηγική της Ideal βασίζεται στην επιλογή εταιρειών και όχι κλάδων, με βασικά κριτήρια τα οικονομικά αποτελέσματα, τις προοπτικές περαιτέρω  ανάπτυξης, το επιτυχημένο management και τη θέληση των μετόχων να γίνουν κομμάτι ενός μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου
 
  Με τις μέχρι τώρα κινήσεις της και τις αποδόσεις που έχει αποφέρει στους μετόχους της, η εταιρεία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και των διαχειριστών χαρτοφυλακίων – όπως δείχνει και η μεγάλη υπερκάλυψη της ομολογιακής της έκδοσης. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να αντλήσει από την αγορά κεφάλαια για εξαγορές και αποδοτικές  επενδύσεις, που θα αποφέρουν κέρδη και υπεραξίες στους μετόχους της.

 Η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό δικαιώνει μέχρι στιγμής τις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης και την εμπιστοσύνη των μετόχων. Ο CEO της Ideal  τοποθετεί τον πήχυ ψηλότερα, εκτιμώντας ότι  με τις επιδόσεις και τις προοπτικές που εμφανίζει, ο όμιλος “δικαιούται” μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Προς επίρρωση της άποψης του επικαλείται και τις εκθέσεις-αναλύσεις δύο μεγάλων ΑΧΕ, που  βλέπουν ως “δίκαιη αποτίμηση” για τη μετοχή τα 8,10 και 8,70 ευρώ.

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ

- Ανοίγοντας το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών σας βλέπουμε ότι οι περισσότερες επενδύσεις σας έχουν γίνει σε τεχνολογικές εταιρείες. Ισως αυτό δείχνει ότι δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στον κλάδο. Θα συνεχίσετε αυτή την επενδυτική στρατηγική, ενισχύοντας την παρουσία σας στον κλάδο; Μπορεί να γίνουν και κάποιες  ρευστοποιήσεις με γνώμονα τις ιδιαίτερα υψηλές υπεραξίες;

- Η στρατηγική μας γενικότερα είναι να μην επενδύουμε σε κλάδους αλλά σε εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Δηλαδή να έχουν καλά οικονομικά αποτελέσματα, προοπτικές περαιτέρω οργανικής ή μέσω εξαγορών ανάπτυξης, πετυχημένο management και διοίκηση και μετόχους που συμμερίζονται το όραμά και την στρατηγική μας και θέλουν να γίνουν κομμάτι ενός μεγαλύτερου Ομίλου εταιρειών. Στα πλαίσια αυτά έχουμε επενδύσει και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πληροφορικής.

 O κλάδος της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ελκυστικός για επενδύσεις, καθώς παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για διάφορους λόγους. Επιλεκτικά αναφέρω τον ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό ψηφιακού μετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πράσινη μετάβαση, την άνθιση της τεχνολογίας της τεχνικής νοημοσύνης.
   Σ' αυτούς προστίθενται η αύξηση των επενδύσεων από ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες στον κλάδο λογισμικού και των data centers, που ενισχύουν την αγορά και την θέση της Ελλάδος ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στην ΝΑ Ευρώπη.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής προκειμένου να αυξήσουμε το αποτύπωμα μας και να προσφέρουμε ένα ολιστικό portfolio λύσεων.

 Αναφορικά με αποεπένδυση θα έλεγα ότι δεν βιαζόμαστε, δεδομένου ότι και οι επενδύσεις μας στο χώρο είναι σχετικά πρόσφατες. Να θυμίσω ότι η BYTE εισήλθε στην IDH μόλις πριν από ενάμισυ χρόνο.

 Πολύτιμη εμπειρία

- Η σημαντική εμπειρία του Διευθύνοντος Συμβούλου γύρω από τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές καθώς και στους τομείς εξαγορών και συγχωνεύσεων παίζει σημαντικό ρόλο στα κριτήρια επιλογής και στους χρόνους πραγματοποίησης των επενδύσεων σας, καθώς και της πιθανής αποεπένδυσής σας στο μέλλον;

- Ο εντοπισμός μιας ελκυστικής επενδυτικής ευκαιρίας, η διαπραγματευτική ικανότητα, ο χρόνος στον οποίο αυτή θα πραγματοποιηθεί, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, οι σωστοί σύμβουλοι που θα αναλάβουν τα διάφορα due diligence αλλά και η επόμενη μέρα από την στιγμή που η νέα επένδυση πραγματοποιηθεί, είναι ορισμένα μόνο στοιχεία μιας πετυχημένης επένδυσης. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η εμπειρία στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών και οικονομικών στόχων μιας επένδυσης.

 Στην IDH είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς διαθέτουμε μια επενδυτική ομάδα η οποία αποτελείται από στελέχη με πολυετή εμπειρία σε διαφόρους τομείς. Η ομάδα αυτή, υπό την καθοδήγηση του προέδρου μας κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου ο οποίος διαθέτει εμπειρία πέραν των τριών δεκαετιών στον χώρο, είναι αυτή που μελετά και προτείνει στο Δ.Σ. τις όποιες επενδυτικές μας κινήσεις.

Ο σχεδιασμός για τα Attica Stores

- Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις υπόλοιπες συμμετοχές σας, η επένδυση  στα Αττικά Πολυκαταστήματα ήταν η πιο βαρύνουσα, τόσο όσον αφορά το τίμημα όσο και το μέγεθος αγοράς που αποκτήσατε στο λιανικό εμπόριο υψηλής ποιότητας. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι για την επόμενη πενταετία καθώς και οι ποσοτικοί οικονομικοί στόχοι απο την συγκεκριμένη  συμμετοχή;

- Η συγκεκριμένη επένδυση δεν ήταν η πιο βαρύνουσα, αλλά η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει έως σήμερα όσον αφορά το τίμημα, αλλά την αναγνωρισιμότητα της στο ευρύ κοινό.  Όπως και οι υπόλοιπες εξαγορές, ο λόγος που προχωρήσαμε ήταν το γεγονός ότι τα Αttica Stores ταίριαζαν με την στρατηγική για επένδυση σε εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Παράλληλα ήταν μιά εταιρία την οποία η επενδυτική μας ομάδα γνώριζε αρκετά καλά και είχε διαμορφώσει άποψη.
Οπως και στις υπόλοιπες επενδύσεις μας, στόχος στα Αttica Stores είναι να αυξηθεί η κερδοφορία και να  διευρυνθεί περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους, με επέκταση της φυσικής παρουσίας σε άλλες περιοχές όπως π.χ. το Ελληνικό, αλλά και με περαιτέρω επένδυση και ανάπτυξη της παρουσίας τους στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Πρόσβαση σε κεφάλαια

- Είστε ικανοποιημένοι από την στάση του επενδυτικού κοινού στην άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανείου; Πώς κρίνεται την έως τώρα ανταμοιβή τους και ποιες αντίστοιχες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων μπορείτε να υλοποιήσετε στο μέλλον;

- Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς η έκδοση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία δεδομένου ότι η ζήτηση από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές ήταν σχεδόν διπλάσια της έκδοσης, αποδεικνύοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στο business plan της εταιρείας και των θυγατρικών της. Το τελικό επιτόκιο 5,5% ετησίως καθώς και η απόδοση του τίτλου στο ΧΑΑ κρίνονται ικανοποιητικά.

 Η συμμετοχή μας στο χρηματιστήριο μας δίνει την δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εφόσον οι επενδύσεις μας το απαιτήσουν, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε  και σε άλλες ενέργειες.

Οι τρεις βραχίονες

-Ποιά είναι η στρατηγική σας στις εταιρείες όπου κατέχετε πλειοψηφικά πακέτα και πώς βλέπετε να διαμορφώνονται τα οικονομικά μεγέθη τους μέσα στην ερχόμενη τριετία;

-Σήμερα οι συμμετοχές μας είναι σε τρεις τομείς:
  Α. Στη βιομηχανία μέσα από την επένδυσή μας στην ASTIR Vytogiannis και την θυγατρική της στην Ν. Αφρική Coleus, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για μπύρες και αναψυκτικά
  Β. Στο εξειδικευμένο retail, μέσα από την επένδυσή μας στα Attica Stores, την μεγαλύτερη εταιρεία του συγκεκριμένη κλάδου με πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  Γ. Στην τεχνολογία, μέσα από τις επενδύσεις μας στην BYTE και την θυγατρική της Metrosoft που δραστηριοποιείται στο systems Integration και τις υπηρεσίες Εμπιστοσύνης, την Ideal Electronics στην διανομή εξοπλισμού και λογισμικού πληροφορικής και στην Adacom και τις θυγατρικές της σε Κύπρο και Μπαχρέιν, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών Εμπιστοσύνης.

 Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του συνόλου των εταιρειών στις οποίες έχουμε επενδύσει, τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις. Για παράδειγμα στην πληροφορική στόχος μας είναι να κάνουμε προσθήκες εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο μας, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε το αποτύπωμα μας στον κλάδο και να είμαστε σε θέση να μπορούμε να προσφέρουμε ένα ολιστικό portfolio λύσεων.

Για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία

- Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του ομίλου σας καθιστούν προφανώς αναγκαία την υιοθέτηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στα ζητήματα εταιρικής  διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης. Πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα θέματα;

- Οι ESG παράγοντες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις εταιρείες σαν την δική μας, καθώς εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τον ηθικό αντίκτυπο των συμμετοχών μας. Παράλληλα όμως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση των αρχών ESG στις στρατηγικές μας, κυρίως όσον αφορά την διαφορετικότητα του αντικειμένου και της δραστηριότητας των διαφόρων επενδύσεων μας και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα αλλά και οι στόχοι να μην είναι συγκρίσιμοι.

Σε κάθε περίπτωση στην IDEAL Holdings στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του συνόλου των επενδύσεων μας, με σκοπό την μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας τόσο προς τους μετόχους μας όσο και τους εργαζομένους μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία της κοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι και εμείς στην διαμόρφωση για ένα μέλλον καλύτερο για όλους μας.

- Με τι δεδομένα θα αποφασίζεται μια αποεπένδυση απο συμμετοχή σας;

-Η Ideal Holdings είναι μια εταιρεία συμμετοχών που λειτουργεί με την φιλοσοφία των private equities, να δημιουργεί δηλαδή υπεραξία στους μετόχους της με βάση συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Στα πλαίσια αυτά αποφασίζουμε μια αποεπένδυση, όπως π.χ. αυτή των Three Cents, όταν κρίνουμε ότι έχει δημιουργήσει σημαντική υπεραξία για τους μετόχους μας και συμβάλει στα ταμειακά μας διαθέσιμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επόμενες επενδυτικές μας κινήσεις.

 Εταιρική διακυβέρνηση

-Πόσο ενεργά συμμετέχετε στο μάνατζμεντ των εταιρειών όπου διατηρείτε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών; Πραγματοποιήσατε σημαντικές αλλαγές σε ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιρειών που εξαγοράσατε;

- Για μας το πετυχημένο management και η κατάλληλη χημεία μαζί του αποτελεί κριτήριο προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια επένδυση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε όλες τις επενδύσεις μας μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των εταιρειών συνεχίζουν να διοικούν και μετά την εξαγορά.
   Στα πλαίσια αυτά η συμμετοχή μας στην διοίκηση των εταιρειών συνοψίζεται κυρίως στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να τους προσφέρουμε προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους πιο εύκολα, αλλά και στην εξαγορά νέων εταιρειών που να προσφέρουν συνέργειες και προστιθέμενη αξία, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν ακόμα γρηγορότερα.

 - Καθώς ο όμιλος μεγαλώνει και διευρύνεται συνεχώς, ασφαλώς θα αποδυναμώνονται οι σχέσεις των εταιρειών με τους μετόχους της μητρικής Ideal. Ακολουθείτε κάποια στρατηγική στις σχέσεις με τους μετόχους

 - Στόχος μας είναι να υπάρχει μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ της Διοίκησης και των μετόχων, καθώς κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την αύξηση της απόδοσης και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όλα τα ενδιαφέροντα μέρη.

Για τον σκοπό αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους μετόχους, την τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας των αποφάσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διασφαλίζοντας ότι αυτές είναι ευθυγραμμισμένες με τα συμφέρονται των μετόχων.

Η πορεία της μετοχής

- Πιστεύετε ότι η έντονα ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής σας δικαιολογείται από τα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά μεγέθη και από τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου;

- H άποψη μου είναι ότι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής δεν είναι ανάλογη των χρηματοοικονομικών μεγεθών της IDH δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή τιμή επηρεάζεται εκτός από ενδογενείς και από πολλούς εξωγενείς παράγοντες.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από χρηματιστηριακούς αναλυτές όπως η Pantelakis Securities, η οποία στην αποτίμηση που δημοσίευσε με βάσει τα αποτελέσματα 9μήνου 2023 όρισε ως δίκαιη αξία για την IDEAL Holdings τα 388 εκ ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση αυτή αντιστοιχεί σε τιμή μετοχής 8,10 ευρώ. Παρόμοια εκτίμηση παρουσίασε στην ανάλυσή της και η Eurobank Securities, με σενάριο που θα δικαιολογούσε τιμή μετοχής μέχρι 8,70 ευρώ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των χρηματοοικονομικών μεγεθών και τη βιώσιμη ανάπτυξη της IDH. Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα η χρηματιστηριακή της αξία θα αντιστοιχεί καλύτερα στα χρηματοοικονικά της δεδομένα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα