Χρηστικά

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι άφησαν τον Οκτώβριο απλήρωτους φόρους!


Eκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έκαναν «λευκή απεργία» στην πληρωμή φόρων εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεων για παλαιότερες οφειλές

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι άφησαν τον Οκτώβριο απλήρωτους φόρους, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέχεια, ενώ ήδη υπό καθεστώς κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται σχεδόν 1,9 εκατ. φορολογούμενοι.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων προκαλούν σοκ, καθώς έδειξαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έκαναν «λευκή απεργία» στην πληρωμή φόρων εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεων για παλαιότερες οφειλές.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την Εφορία, από 3.656.672 ΑΦΜ που ήταν τον Σεπτέμβριο, στο τέλος του Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν σε 4.292.632, σημειώνοντας αύξηση κατά 635.960 ΑΦΜ ή κατά 17,4%.

Αξιοσημείωτο είναι πως, αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλετών, τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Αύγουστο να έχει αυξηθεί σε ένα δίμηνο κατά 857.396 ΑΦΜ.

Σχεδόν 110 δισ. ευρώ τα χρέη

Με βάση τα στοιχεία αυτά σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους χρωστάνε στην Εφορία, διάφορα ποσά ο καθένας και συνολικά όλοι οφείλουν το ποσό των 109,83 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 627 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το σύνολο των νέων χρεών να ανέρχεται πλέον σε 4,39 δισ. ευρώ.

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς από τον Οκτώβριο και γενικά στους επόμενους μήνες «δίπλωσαν» οι δόσεις του φόρου εισοδήματος με την προσθήκη και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ενώ καθώς αυξάνουν οι φορολογικές υποχρεώσεις, στελέχη του ΥΠΟΙΚ φοβούνται και για αντίστοιχη άνοδο των ληξιπρόθεσμων.

Η ώρα των κατασχέσεων

Στις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ ξεκινά πογκρόμ κατασχέσεων κατά των οφειλετών. Ήδη κατασχέσεις διενεργούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.320.959 οφειλετών του Δημοσίου, ενώ με κατασχέσεις απειλούνται άλλοι 1,89 εκατ. φορολογούμενοι.

Σημειώνεται πως οι κατασχέσεις των καταθέσεων είναι μια εύκολη διαδικασία, που διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να αποστείλουν στην εφορίας τους λογαριασμούς καταθέσεων των οφειλετών.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναλόγως τους ύψους της οφειλής, οι κατασχέσεις επεκτείνονται σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και ακίνητα.

Η άμυνα των φορολογουμένων είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των οφειλών που είναι σε εκκρεμότητα και η εξόφλησή τους σε 24 ή 48  δόσεις ανάλογα με την φύση της οφειλής.

ofeiletes

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα