TECHin

Κακόβουλο λογισμικό σε σχολικά και φοιτητικά συγγράμματα


Πάνω από 53.500 κακόβουλα ή δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία μεταμφιεσμένα ως έτοιμα προς χρήση συγγράμματα και βιβλία για σχολεία και πανεπιστήμια έχουν βρει οι ειδικοί της Kaspersky.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 χρησιμοποιήθηκαν σε 356.662 επιθέσεις σε 104.819 χρήστες – μέγεθος μειωμένο κατά 21%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ των κύριων ευρημάτων της έκθεσης «Back to School» της Kaspersky, ενώ σημειώνεται πως ενώ μερικοί μπορεί να βρίσκουν τα σχολικά βιβλία αρκετά ακριβά, είναι ένα αναπόφευκτο μέρος οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος. Ως αποτέλεσμα, πολλά εγχειρίδια μπορούν να βρεθούν διαθέσιμα στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορεί να αποφύγουν το υψηλό κόστος «κατεβάζοντας» τα από πειρατικές ιστοσελίδες ή φόρουμ φιλοξενίας αρχείων, μαζί με φοιτητικά συγγράμματα. Ωστόσο, οι απειλητικοί φορείς είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την πείνα των φοιτητών για γνώση και ακαδημαϊκή επιτυχία ως ευκαιρία για διανομή κακόβουλου λογισμικού.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 17.755 απειλές μεταμφιεσμένες ως μαθητικά βιβλία, και τις περισσότερες φορές, παρουσιάστηκαν ως σχολικά βιβλία Αγγλικών (2.080), μαθηματικών (1.213) και λογοτεχνίας (870). Τα είδη των απειλών που κρύβονταν πίσω αυτές τις «μεταμφιέσεις» ποικίλλαν: από ενοχλητικό, αλλά όχι καταστροφικό adware ή ανεπιθύμητο λογισμικό, μέχρι εξαιρετικά επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό κλοπής χρημάτων.

Οι υπόλοιπες 35.776 απειλές ήταν μεταμφιεσμένες σε συγγράμματα και εκθέσεις για διάφορα θέματα. Καθώς οι ερευνητές τα εξέτασαν πιο προσεκτικά, παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο. Στο 35,5% των περιπτώσεων, το πιο δημοφιλές κακόβουλο λογισμικό ήταν ένας οκτάχρονος ιός τύπου worm – ένα ξεπερασμένο είδος απειλής που δεν παρατηρείται συχνά σήμερα. Διανεμήθηκε ενεργά μέσω ενός συγκεκριμένου φορέα επίθεσης - τα USB-stick. Μετά από προσεκτικές εξετάσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το worm "ζει" σε υπολογιστές σε φοιτητικές υπηρεσίες εκτύπωσης, που χρησιμοποιούνται συχνά για χρόνια χωρίς τακτικές ενημερώσεις ασφάλειας και τρέχουν παλιές εκδόσεις λογισμικών, φτάνοντας εκεί φαινομενικά μέσω μιας εργασίας που πρέπει να εκτυπωθεί.

«Οι φοιτητές που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν για σχολικά βιβλία και άλλα εκπαιδευτικά υλικά δημιουργούν μια ευκαιρία για τους ψηφιακούς εγκληματίες στην οποία απλά δεν μπορούν να αντισταθούν. Αυτό μετατρέπεται σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς όταν η «μόλυνση» περάσει σε έναν υπολογιστή του σχολικού δικτύου, μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί. Δεν είναι όλα τα σχολεία έτοιμα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά, καθώς οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί δεν θεωρούνται τυπικός στόχος για τους απατεώνες, αλλά οι απειλητικοί φορείς αξιοποιούν οποιαδήποτε πιθανή ευκαιρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προληπτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για τέτοιους οργανισμούς», δήλωσε η Maria Fedorova, ερευνήτρια ασφαλείας στην Kaspersky.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα