Υγεία

Πάνω από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό


Η κρίση της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει χιλιάδες γιατρούς στην επιλογή της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, τη στιγμή που οι σπουδές του κάθε γιατρού κοστίζουν στο κράτος 85.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το gazzetta.gr, τα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, στο London School of Economics, στο Λονδίνο στις 23 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Άνεργος ή υπό-απασχολούμενος 1 στους 4 γιατρούς που δεν έφυγαν

Παράλληλα, αναφέρεται πως αρκετοί από αυτούς τους γιατρούς αποφάσισαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρέπει να επισημανθεί  ότι 1 στους 4 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Το brain drain έχει για τη χώρα μας και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις καθώς η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα, εν συνεχεία τονίζουν πως κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του  θα έχουν δαπανηθεί  περισσότερα από  85.000 ευρώ ,κατά προσέγγιση.