Οικονομία

«Πανικός» για την Επιστρεπτέα 7, λίγοι θα πληρωθούν τη Μ. Πέμπτη


Μεγάλες τεχνικές δυσκολίες από το πρωί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μόνο 82.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί. Διαμαρτυρίες από λογιστές.

Πρωτοφανής... ηλεκτρονικός συνωστισμός στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 παρατηρείται από το πρωί και προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες, κυρίως από το χώρο της εστίασης, η οποία ανεβάζει ρολά αμέσως μετά το Πάσχα, έχουν άμεση ανάγκη να λάβουν ρευστότητα τη Μ. Πέμπτη για το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Όπως αναφέρουν λογιστές η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7 άνοιξε από χθες το βράδυ και λειτουργούσε άψογα, σε συνθήκες χαμηλής κίνησης. Από σήμερα το πρωί, όμως, «βομβαρδίζεται» από πολύ μεγάλο αριθμό εισόδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σε άλλες περιπτώσεις σφάλμα αδυναμίας επικοινωνίας με τον server και σε άλλες να λειτουργεί με σφάλματα, όπως να δείχνει σε περιπτώσεις όπου έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος ότι δεν υποβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η υποβολή αίτησης.

Επιχειρηματίες και λογιστές βρίσκονται σε κατάσταση... νευρικής κρίσης, παρότι υπάρχει χρόνος για να υποβληθούν οι αιτήσεις έως τις 10 Μαΐου. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει γνωστοποιήσει ότι οι πρώτες πληρωμές μπορούν να γίνουν από τη Μ. Πέμπτη και οι περισσότεροι επιχειρηματίες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Μάλιστα, όσοι προέρχονται από το χώρο της εστίασης έχουν εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα, αφού η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση της επανεκκίνησης της εστίασης θα ανοίξει στις 10 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων και η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν ρευστότητα για αγορές πρώτων υλών κ.α. είναι πλέον η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Με τους ρυθμούς που προχωρά, όμως, η υποβολή των αιτήσεων, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν όσοι επιχειρηματίες «καίγονται» για ρευστότητα να πληρωθούν τη Μ. Πέμπτη την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 16.00 είχαν καταφέρει να φθάσουν στην υποβολή της αίτησης μόλις 82.488 ενδιαφερόμενοι, ενώ περισσότεροι από 700.000 είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι, με τους «κόφτες», θα φθάσουν να πληρωθούν περίπου 300.000.

Στο χώρο των λογιστών επικρατεί αναβρασμός. Είναι ενδεικτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος στην Κέρκυρα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η πλατφόρμα άνοιξε!!! Η πλατφόρμα λειτουργεί;;;». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση,

  • «Για μια ακόμη φορά ο κλάδος μας βρίσκεται μπροστά στο απαράδεκτο φαινόμενο της τελευταίας περιόδου. Πλατφόρμες αναγγέλλονται και πλατφόρμες δεν βλέπουμε. Από το πρωί πιέζονται οι λογιστές να υποβάλλουν τις αιτήσεις για να πληρωθούν την Μ. Πέμπτη οι επιστρεπτέες 7, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Ματαιοπονούμε!!! Η πλατφόρμα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Απλά επισημαίνουμε στο υπουργείο ότι σήμερα είναι Μ. Τρίτη και την Μ. Πέμπτη είναι η τελευταία εργάσιμη του μήνα (έρχεται Πάσχα) και πρέπει να υποβάλλουμε Φ.Π.Α., Α.Π.Δ. – Παρακρατούμενους φόρους και να προετοιμαστούμε για τα MyData».
  • Και η ανακοίνωση καταλήγει με ένα ειρωνικό σχόλιο: «Ευχαριστούμε την Πολιτεία για την ενσυναίσθηση που δείχνει προς τον κλάδο μας και πέρσι την ημέρα του Πάσχα υποβάλαμε το Νο 8 για αναστολές εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το «Σin», οι «τυχεροί» της 7ης και τελευταίας Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια τζίρου των πρώτων μηνών του 2021, ενώ απαγορεύονται οι διορθώσεις στοιχείων. Θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών αναφοράς, ο οποίος θα προσδιοριστεί με ειδική διαδικασία, ενώ καθιερώνεται και κριτήριο για τη μη αύξηση τζίρου ολόκληρο το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα