Διεθνή

Πάνε για νέο «λουκέτο» οι ΗΠΑ


Η αμερικανική ομοσπονδιακή δημόσια διοίκηση μπορεί να ξαναβάλει λουκέτο τις επόμενες μέρες, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται να υποογράψει απόφαση για προσωρινή χρηματοδότηση, εάν η πλειοψηφία του Κογκρέσου δεν εγκρίνει χρηματοδότηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι σχετικές συνομιλίες μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο shutdown της κυβέρνησης, ενώ ο Τραμπ δεν αποκλείεται να αναλάβει έκτακτα μέτρα.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, επισημαίνοντας ότι βασική αιτία είναι οι διαφωνίες στα ζητήματα κράτησης των μεταναστών.

Ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε στο NBC ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο  δεύτερου shutdown. Για τον πρόεδρο Τραμπο είπε ότι «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του νομικά για να ασφαλίσει τα σύνορα. Δεν μπορείς να βγάλεις από το τραπέζι ένα shutdown, ούτε τα 5,7 δισ. που χρειάζονται για το τείχος».

Χθες στο τραπέζι υπήρχε ένα σχέδιο συμβιβασμού, για ανέγερση συνοριακού φράγματος που θα κόστιζε περίπου 2 δισ. ευρώ, αρκετά λιγότερα από αυτά που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα και μέσω Twitter υπαινίχθη ότι εάν οι Δημοκρατικοί δεν ανάψουν το «πράσινο φως» για όλο το ποσό που ζητά, ενδέχεται να προσφύγει σε «ακραία μέτρα».

Στον αντίποδα οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο πρόεδρος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικές ευθύνες, ενώ και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα.

Διαβάστε επίσης