Αγορές

Πανδημία στις αγορές! Κράχ διαρκείας στο ΧΑ -Καταρρέουν τα χρηματιστήρια


Βιβλική καταστροφή προκαλεί στα χρηματιστήρια η εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού, που παραλύει την παγκόσμια οικονομία. Κραχ διαρκείας στο ΧΑ, όπου σε δύο εβδομάδες εξανεμίσθηκαν πάνω από 22 δισ. κεφαλαιοποίησης.

Οι δραματικές απώλειες συνεχίζονται σήμερα, με υποχώρηση του ΓΔ κατά 8%! Καταιγίδα σαρώνει τα πάντα και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Στο -7% οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, κατά 5% υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, κεφάλαια μετακινούνται αναζητώντας “σωτηρία” στα ομόλογα.

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών χρεογράφων - του 10ετούς πήγε χθες μέχρι -0,90%(!) και σήμερα υπερβάνει του -0,80. Αντίθετα πιέζονται  τα ελληνικά, οι τιμές τους υποχωρούν και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,64%.

Οι αγορές αναμένουν  τώρα με αγωνία τις κινήσεις κεντρικών τραπεζών για τη στήριξη της κλονιζόμενης οικονομίας και των επιχειρήσεων. Στο “οπλοστάσιο” περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το κλίμα επιβαρύνεται  από την εντεινόμενη κλιμάκωση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 Μετοχές και δείκτες

Υπό το βάρος του εξόχως αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν το χθεσινοβραδινό βύθισμα της Wall Street (Dow Jones -5,86%) και οι μεγάλες απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών στο σημερινό άνοιγμα, η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε  με νέα δραματική "βουτιά" του Γενικού Δείκτη κατά -9,40% στις 545,84 μονάδες. Στη συνέχεια ανέκαμψε οριακά και τώρα βρίσκεται στις 554,2 με απώλειες 8%. Αναλυτές εκτιμούν ότι  στα επίπεδα αυτά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ισορροπίας και η μεταβλητότητα θα είναι έντονη στη συνέχεια.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει περίπου 9%, στις 1.390 μονάδες. 

Ο τραπεζικός πήγε -13,8! και τώρα  οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 10,50%. Εθνική -14,3% στα 1,24 ευρώ (καταγράφοντας πτώση πάνω από 55% σε ένα μήνα), Πειραιώς -13%,  Attica -10,3%, Eurobank -9,5%, Alpha -7,8%, Ελλάδος -3,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ -12,3%, ΟΠΑΠ, Aegean και Coca-Cola -11,5%, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -9,7%, Motor Oil και Ελλάκτωρ -8,6%,  Μυτιληναίος και Jumbo -7,7%.

Διαβάστε επίσης