Επιχειρήσεις

Πανάκριβα δανείστηκε η Ελλάκτωρ – Ομολογιακό με επιτόκιο 6,5%


Μετά από διαδοχικά επιτυχή εγχειρήματα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που άντλησαν πολλά δισ. από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,875% ο ΟΤΕ), η προσπάθεια του ομίλου Ελλάκτωρ να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ με ομολογιακή έκδοση καταλήγει σε αμφίσημο αποτέλεσμα:

Η εταιρεία εξασφαλίζει το ζητούμενο ποσό, αλλά με επιτόκιο εξαιρετικά υψηλό, στα επίπεδα εκείνου με το οποίο δανείζεται από  τις ελληνικές τράπεζες. Το μόνο θετικό είναι ότι ανοίγει την πόρτα των διεθνών αγορών και μπορεί να προσβλέπει σε φθηνότερο δανεισμό μελλοντικά.

Αξιολογώντας πολύ αυστηρά τις επιδόσεις και τις προοπτικές του κορυφαίου ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου – και εκμεταλλευόμενοι παράλληλα το γεγονός ότι δεν έχει δυνατότητες πρόσθετου δανεισμού από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι διεθνείς επενδυτές  ζήτησαν πολύ υψηλές αποδόσεις.

Οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες του ζητούμενου ποσού, αλλά το  επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 6,50%, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε σήμερα το απόγευμα και τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν απόψε ή αύριο.

Η αντλούμενη ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αποπληρωμή δανείων από ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης