Οικονομία

Πακτωλός δανείων 2,2 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίους!


Για πρώτη φορά παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, μέσω του οποίου μπορούν να δοθούν δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ, με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται ο κύκλος των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ καθώς και η περίμετρος του δανεισμού τους, σε μια περίοδο που οι ΜμΕ αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελείται από δύο επιμέρους Ταμεία: Το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

Ταμείο Εγγυοδοσίας

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων.

Προσφέρει εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ), σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης (από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ).

Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου δύο (2) ποσοστιαίων μονάδων για δυο έτη, σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τριών ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.  Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ταμείο Δανείων

Το Ταμείο Δανείων, προσφέρει δάνεια, με το 40% του ποσού άτοκο, και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο μέρος (60%) για 2 έτη. Συνολικά, τα δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έχουν μειωμένο επιτόκιο έως και κατά 70% για τα 2 πρώτα χρόνια.

H διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες. Και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, κατά την οποία η επιχείρηση δεν αποπληρώνει κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους.

Για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου χρηματοδοτήσεων των ΜμΕ, υπογράφηκαν και οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις με τις 12 τράπεζες, μέσω των οποίων θα τρέξουν οι τα δάνεια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ΜμΕ μπορεί να φτάσει έως 70% στην περίπτωση του Ταμείου Δανείων, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων μειώνεται σημαντικά όχι μόνον το τελικό επιτόκιο αλλά και οι απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε ότι τα δάνεια καλύπτουν όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης μιας επιχείρησης και προσφέρουν ειδικά κίνητρα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και για τις επιχειρήσεις που πρώτη φορά συμμετέχουν σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα συγκεκριμένα δάνεια εξασφαλίζουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με σημαντικές επιδοτήσεις επιτοκίου, υψηλά ποσοστά συγχρηματοδότησης ή εγγύησης, μεγάλη περίοδο χάριτος αλλά και διάρκεια δανείων.

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

Οι Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
ALPHA BANK
EUROBANK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
ATTICA BANK
OPTIMA BANK
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
AEGEAN BALTIC BANK (μόνο για το Ταμείο Δανείων)
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site της HDB www.hdb.gr
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα