Οικονομία

Πακέτο μέτρων για τη φοροδιαφυγή – Τι θα πει ο Μητσοτάκης για τους επαγγελματίες


Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Το πακέτο παροχών που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ υπέστη σωρεία περικοπών, μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία και τις δημοσιονομικές ανάγκες που προέκυψαν, όμως τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παρέμειναν ανέγγιχτα.

Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ένα σημαντικό μέρος των αυριανών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, θα αναλωθεί στο πακέτο μέτρων και στο σχέδιο δράσης που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με παρεμβάσεις στους συντελεστές, διασύνδεση ταμειακών με POS και υποχρεωτική επέκταση τους σε όλα τα επαγγέλματα, καθιέρωση ψηφιακών παραστατικών στη διακίνηση αγαθών, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και νέου τύπου κίνητρα στους πολίτες.
Στο επίκεντρο του σχεδίου δράσης στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπου εντοπίζονται και καταγράφονται μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, ενώ θα εντατικοποιηθούν-μέση της χρήσης νέων ψηφιακών εργαλείων-οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των οικονομικών τους δεδομένων

Επιπρόσθετα το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει: 

  • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Μόνο προαιρετικά αρκετοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.
  • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και να αποστέλλουν πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές στην φορολογική διοίκηση. 
  • Την θέσπιση νέων κινήτρων στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις και ειδική έκπτωση φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».
  • Την παροχή κινήτρων για πληρωμένες με πλαστικό χρήμα
  • Την επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Αποδείξεις με «τσιπάκι» από τον Νοέμβριο

Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Νοεμβρίου, οι αποδείξεις θα φέρουν υποχρεωτικά QR code από όλους τους υπόχρεους επαγγελματίες, ενώ προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.
Ήδη έχουν υποχρεωθεί αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών στην έκδοση αποδείξεων με QR code, αλλά από την 1η/11/2023 επεκτείνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον τύπο αποδείξεων που εκδίδουν στις συναλλαγές τους.

Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα