Πολιτική

Πακέτο μέτρων 9 δισ. φέρνουν οι δανειστές


Στο τραπέζι τα μέτρα - κάβα. Τελειώνουν ο χρόνος και τα χρήματα

Χωρίς καρότο, αλλά με μαστίγιο επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι δανειστές, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων 3-3,6 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσει εκείνο των 5,4 δισ. ευρώ το οποίο είναι ήδη στο τραπέζι.
Η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα για την κυβέρνηση, όμως η «Ανάσταση» θα αργήσει, αφού δεν αναμένεται συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Την Πέμπτη θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.

Συμφωνία δεν διαφαίνεται μέχρι τότε, δεδομένου μάλιστα ότι και στην ατζέντα της συνεδρίασης προβλέπεται απλή καταγραφή της κατάστασης και όχι λήψη αποφάσεων. Όμως, τα περιθώρια στενεύουν, τα χρήματα τελειώνουν και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ληφθούν αποφάσεις σε έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Οι απεσταλμένοι των Ευρωπαίων (Ντ.Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι  της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ) θα έχουν μία πρώτη συνάντηση, το απόγευμα στο Χίλτον με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν καταφτάσει λίγες ώρες αργότερα από την Ουάσιγκτον και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου).
 
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί επισήμως η πρόταση των θεσμών για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δις. ευρώ που θα λειτουργήσουν ως κάβα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
 
Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.
Οι δανειστές παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, φάνηκε ότι συμφώνησαν στο ύψος των απαιτούμενων μέτρων που αγγίζουν τα 9 δις. ευρώ και ακολούθησαν την τακτική των προηγούμενων ετών κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόζεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα: Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο των προληπτικών μέτρων θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από 13% σε 24%, όπως ζητάνε οι δανειστές.
 
Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που πληρώνει 595 ευρώ ετησίως, καταναλώνοντας 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη το 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών.
Στο στόχαστρο έχει μπει, επίσης, ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
 
Στο πακέτο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται. Πιθανά σενάρια, σε τέτοια περίπτωση, είναι: ή μείωση 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ και 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.
 
Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.
 
Δεδομένο θεωρείται, ακόμη, το "πάγωμα" των προσλήψεων, ενώ και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μπαίνει επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει και των επόμενων προαπαιτουμένων για την β΄αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. 
 

Ούτε... σεντς στα κρατικά ταμεία

Ούτε... σεντς δεν έχει μπει φέτος στα κρατικά ταμεία από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

Βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, η χώρα έπρεπε να εισπράξει 5,7 δισ ευρώ από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και άλλα 4,9 δισ ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016 από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, τα ποσά δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη. 

Εντούτοις, εκπληρώνονται κανονικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρόβλημα θα προκύψει τους επόμενους μήνες, αν καθυστερήσουν πολύ η αξιολόγηση και οι εκταμιεύσεις υποδόσεων.

Ο δυσκολότερος μήνας είναι ο Ιούλιος, όταν το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 2,85 δισ. στο ΔΝΤ και σε κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης.

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα, πού και πόσα:

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις