Οικονομία

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ στη Σλοβενία


Μέτρα, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, ενέκρινε η σλοβενική κυβέρνηση, για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις δανείων για τις επιχειρήσεις, συγχρηματοδότηση κοινωνικών εισφορών, προσωρινό επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους και πρόσθετα επιδόματα για τους συνταξιούχους.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα υπογράμμισε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας. Το βασικό μέτρο που θα βοηθήσει τις εταιρείες είναι η ευρεία επέκταση της υποστήριξης για τις επιχειρήσεις που πρέπει προσωρινά να θέσουν σε τεχνική ανεργία τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος θα καλύψει πλήρως τις κοινωνικές εισφορές έως και δύο μήνες.

Επίσης, θα ανασταλούν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν ειδικά επιδόματα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, αλλά ενδέχεται να παραταθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ