Τράπεζες

«Ασπιρίνες» τα μέτρα της ΕΚΤ- Βουτιά του DAΧ -9%!


Μεγάλη αύξηση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και νέα δάνεια σε επιχειρήσεις, αλλά στις αγορές επικρατεί απογοήτευση

Αντί να αποτελέσουν "βάλσαμο" και να προσφέρουν στήριξη στις αγορές, τα πολυαναμενόμενα μέτρα της ΕΚΤ προκαλούν αυξανόμενη πίεση στις αγορές, όπου η πτώση τιμών και αξιών προσλαμβάνει διαστάσεις πραγματικής καταστροφής. Στο -9% βυθίζονται ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ο FT100 του Λονδίνου και ο γαλλικός CAC40, όπως και ο ΓΔ του ΧΑ. Αντί να αποτελέσουν "βάλσαμο" και να τονώσουν τις αγορές, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προκαλούν απογοήτευση και περαιτέρω κατάρρευση, καθώς ερμηνεύονται ως "ασπιρίνη για βαρύτατα ασθενή"

Μη μπορώντας να μειώσει περαιτέρω τα ήδη αρνητικά επιτόκιά της, η ΕΚΤ αποφάσισε να «βομβαρδίσει» με πρόσθετη ρευστότητα τις αγορές, για να σταματήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή διευκολύνει εποπτικά τις τράπεζες, αναβάλλοντας τα stress test και παρέχοντας χαλαρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε να ενισχύσει τη ρευστότητα των αγορών μέσα από δύο κανάλια:

  • Το πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας για χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις (TLTRO) διευρύνεται και περνά στην τρίτη φάση εφαρμογής του (TLTRO III) με πιο ελκυστικούς όρους ως το τέλος Ιουνίου 2021, ενώ το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών διαμορφώνεται 0,25% χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή θα είναι αρνητικό, αφού το βασικό επιτόκιο είναι μηδενικό. Παράλληλα, θα χαλαρώσουν οι κανόνες για τις εξασφαλίσεις που θα πρέπει να παρέχουν οι δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις.
  • Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προστίθενται άλλα 120 δισ. ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για αγορές ομολόγων ως το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές θα γίνονται με μηνιαίο ρυθμό άνω των 30 δισ. ευρώ, έναντι του σημερινού ορίου των 20 δισ. ευρώ.
  • Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν σταθερά στο 0% για το βασικό, στο 0,25% για το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης και στο -0,50% για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα.
  • Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται τα φετινά προγραμματισμένα stress test και θα αντιμετωπισθούν με ευελιξία τα ζητήματα των εποπτικών κεφαλαίων τραπεζών, ώστε να μη χρειασθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τους μετόχους. Η Αρχή ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ευελιξία το θέμα της κατηγοριοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και σχηματισμού προβλέψεων, κάτι που ζητούσαν και οι τράπεζες, για να μην «κοκκινίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από πρόσκαιρα προβλήματα εξυπηρέτησης δανείων που θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της επιδημίας.

Πάντως, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, πριν παράσχει πρόσθετες διευκρινίσεις στη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ (στις 15.30, ώρα Ελλάδος) δεν έπεισαν τις αγορές, που περίμεναν κάτι περισσότερο από την Φραγκφούρτη.

Ετικέτες ΕΚΤ