Πολιτική

Παίζεται η αυτοδυναμία - Οι προβλέψεις των ξένων και τα σενάρια για έδρες


Οι επιστολές Καραμανλή για το σκοπιανό και οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα άλλαξαν λίγο το κλίμα, δίνοντας κάποιους «πόντους» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, χωρίς όμως να ανατρέψουν τους διαμορφωμένους συσχετισμούς εκλογικής δύναμης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη για την πρωτιά στις κάλπες έχει κριθεί και το «στοίχημα» στις κάλπες θα είναι μόνον η αυτοδυναμία

Με λιγότερη σιγουριά απ’ ότι για την πρωτιά της ΝΔ, οι δημοσκόποι-αναλυτές απαντούν καταφατικά και σ’ αυτό το ερώτημα: Με βάση τα ευρήματα των ερευνών τους, εκτιμούν ότι το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Οι εκτιμήσεις τους αποκλίνουν μόνον ως προς το μέγεθος της αυτοδυναμίας – αν η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να βασιστεί σε πλειοψηφία δύο-τριών ή 10-12 βουλευτών.

Όμως, τη βεβαιότητα περί αυτοδυναμίας δεν συμμερίζονται αναλυτές ινστιτούτων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και διπλωμάτες ξένων χωρών που υπηρετούν  πολλά χρόνια στην Αθήνα και έχουν κατά τεκμήριο καλύτερη – και κατά κανόνα «ανεπίσημη» - πληροφόρηση για τις διενεργούμενες έρευνες κοινής γνώμης, ακόμη και  τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δεν δημοσιοποιούνται.

Τα εκτός Βουλής κόμματα

Με βάση αυτά τα στοιχεία, στελέχη των διπλωματικών αποστολών ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία «παίζεται» και αν τελικά επιτευχθεί θα είναι οριακή. Ξεκινώντας από την  πρόβλεψη ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει περίπου 38% των ψήφων, υπολογίζουν ότι μπορεί να εκλέξει 148-153 βουλευτές.

Το πόσους ακριβώς, είναι συνάρτηση τριών παραμέτρων:

  1. Ποιο ακριβώς θα είναι το ποσοστό της, διότι ένα συν ή πλην 0,3% μπορεί να «μεταφρασθεί» σε έδρα κερδισμένη ή χαμένη
  2. Πόσα κόμματα θα μπούν στη Βουλή
  3. Τι συνολικό ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, λαμβανομένου υπόψη ότι:

  • Ανεξαρτήτως ποσοστού των άλλων, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία εάν πάρει 40,4%
  •  Για κάθε ποσοστιαία μονάδα που παίρνουν τα εκτός βουλής κόμματα, το απαιτούμενο ποσοστό για επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα μειώνεται κατά 0,4%.

 Εάν λοιπόν τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά 5%, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 5 Χ 0,4% = 2% λιγότερο για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δηλαδή 40,4%- 2% =38,4%

Βαρουφάκης - Βελόπουλος

Προβλέποντας ότι η ΝΔ θα κινηθεί κοντά στο 38%, οι ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι με αυτό το ποσοστό θα βρεθεί «στην κόψη του ξυραφιού» - θα έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει 149 ή 151 έδρες.

Επισημαίνουν λοιπόν ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίσουν αλλά να μη φθάσουν το 3% τα δύο κόμματα που βρίσκονται στο «κατώφλι» της Βουλής -  η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το «ΜέΡΑ25» του Γιάννη Βαρουφάκη.

Αν αυτοί οι δύο σχηματισμοί δεν πιάσουν το όριο του 3%, το συνολικό ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων  μπορεί να προσεγγίσει το 9-10%. Εν τοιαύτη περιπτώσει, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να εκλέξει 151 βουλευτές με 36,4%-36,8%.  Με το 38% που δίνουν στη ΝΔ, θα μπορεί να εκλέξει 155-156.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα