Πολιτική

Παίζει τα ρέστα του ο Κασσελάκης, διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ “μετράει ώρες” και τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να αποτρέψει το “μοιραίο”: Ο πολιτικός σχηματισμός που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας συνενώνοντας πολυποίκιλες τάσεις, ομάδες και ρεύματα της Αριστεράς, διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.
Ο Στέφανος Κασελάκης και οι συνοδοιπόροι του θα κρατήσουν τη “σφραγίδα” και τη “σημαία”, αλλά όχι  το “DNA” και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Οι άλλοι, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, θα πορευτούν σε ξεχωριστούς μοναχικούς δρόμους προς ένα άγνωστο μέλλον.

Εκτός εάν ο νέος πρόεδρος του κόμματος αποφασίσει την ύστατη στιγμή να κάνει δύο βήματα πίσω, προκειμένου να αποτρέψει την επίσημη έκδοση “ληξιαρχικής πράξης θανάτου” στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς “μελλοθάνατου με αναστολή”.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ο Στ. Κασσελάκης αποδεικνύεται “παίκτης” πολύ σκληρότερος και δυνατός απ' ό,τι περίμεναν εχθροί και φίλοι, εσωκομματικοί αντίπαλοι και συνοδοιπόροι του.
 Με νοοτροπία και πολιτική συμπεριφορά “μπρουτάλ Αμερικάνου” προσπαθεί να ποδηγετήσει το κόμμα, αγνοώντας καταστατικές διατάξεις και κανόνες εσωτερικής λειτουργίας. Τώρα “τα παίζει όλα σε μια ζαριά”:

  • Θα κερδίσει τη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή, θα εξωθήσει σε αποχώρηση τους διαφωνούντες και θα προχωρήσει τις διαγραφές
  • ή θα ηττηθεί και θα γίνει πρόεδρος υπο κηδεμονία και με ημερομηνία λήξης

Υποταγή ή αποχώρηση

Οι κινήσεις του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα υποταχθεί και θα μπει στα “καλούπια” του “πειθαρχημένου κόμματος” που θέλει ο νέος ηγέτης, ή θα αποχωρήσει.

Ηδη εγκατέλειψαν το κόμμα οι Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης. Χθες αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σύσσωμη η εσωκομματική αντιπολίτευση. Από τα 300 μέλη της ΚΕ έμειναν στην αίθουσα όχι περισσότερα από 100-120. Εικόνα εγκατάλειψης διάλυσης και παρακμής ενός κόμματος που στο κοντινό παρελθόν ανέβηκε στην εξουσία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 37% του εκλογικού σώματος.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. “Από μηχανής Θεός” δεν πρόκειται να υπάρξει για να δώσει αίσιο τέλος στην τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό τον ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει την ύστατη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως απέχει πεισματικά από τα τεκταινόμενα.

Τελευταίες διεργασίες

Τις επόμενες ώρες οι ομάδες των διαφωνούντων θα δώσουν την -τελευταία ίσως – εσωκομματική μάχη, έχοντας ήδη αποφασίσει την επόμενη κίνηση τους. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν ξεχωριστά τα μέλη της «Ομπρέλας» και της ομάδας Τεμπονέρα, ενώ σήμερα το πρωι τη σκυτάλη πήραν τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου και των «6+6»
  Η «Ομπρέλα» έχει ήδη επιλέξει να εγκαταλείψει το "κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολλάκη" και να κινηθεί για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
   Η ομάδα Αχτσιόγλου ενδέχεται να παραμείνει εντός-εκτός προκειμένου να συνεχίσει τη “μάχη οπισθοφυλακών” και να περιμένει τις εξελίξεις που θα την δικαιώσουν.

Πάντως, ό,τι κι αν συμβεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, το βέβαιο είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε παύει να υπάρχει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα