Άμυνα & Διπλωματία

"Παίζει" ο Ερντογάν με Ελλάδα και Κύπρο, παζαρεύει με την ΕΕ το μεταναστευτικό


Σε "παιχνίδι" για γερά νεύρα έχει μετατρέψει η Τουρκία τις προκλητικές παρεμβάσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο, χρησιμοποιώντας άριστα δηλώσεις, ερευνητικά σκάφη και πλοία γεωτρύπανα, ενώ χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για την Ευρώπη το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις κυρίως σε λεκτικό-δηλωσιακό επίπεδο ικανοποιώντας τις πάγιες παράνομες επιδιώξεις της στο πλαίσιο της "γαλάζιας πατρίδας", μιας νέας απειλής που από υβριδική γίνεται γεωπολιτική και διπλωματική επιδίωξη σε αυτή τη φάση γνωστοποιείται παγκοσμίως.

Στην Κύπρο τα τουρκικά πλοία έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και διεκδικούν με βίαιο τρόπο τους υδρογονάνθρακες για "λογαριασμό" των Τουρκοκυπρίων και με "τσαμπουκά" ανοίγουν "βεντάλια" θεμάτων για το Κυπριακό.

Με την Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ζητάει απλώς ευρώ των Ευρωπαΐων φορολογουμένων για τους ¨"πρόσφυγες" αλλά δεν σταματάει στην οικονομική ενίσχυση για τη διανομή και σίτιση των ανθρώπων αυτών, ζητά και ευρωπαϊκές επενδύσεις για να ενισχύσει την προβληματική οικονομία του.

¨'Κερασάκι στην τούρτα" η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.

 

Διαβάστε επίσης