Πολιτική

Παιχνίδι με την φωτιά: Το τουρκικό Cesme σε περιοχές με πετρέλαιο


Τις διεκδικήσεις της επί του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου υπενθυμίζει η Άγκυρα, στέλνοντας το ωκεανογραφικό σκάφος TCG CESME για υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της χερσονήσου του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Πρόκειται για μια σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση και κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, καθώς οι έρευνες που προαναγγέλθηκαν με NAVTEX θα γίνουν στα διεθνή ύδατα, σε μια περιοχή όπου έχουν ανακαλυφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 κοιτάσματα πετρελαίου (το κοίτασμα του Πρίνου αξιοποιείται από το 1980).

Στα διεθνή ύδατα της Θάσου, μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων, αλλά οι αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία και οι πολεμικές απειλές της δεν έχουν επιτρέψει να προχωρήσουν οι έρευνες.

Η σοβαρότερη ελληνοτουρκική κρίση, πριν την αντιπαράθεση στα Ίμια το 1996, που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, σημειώθηκε τον Μάρτιο του 1987, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε αίτημα της καναδικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τον Πρίνο να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και σε άλλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η σοβαρή αυτή κρίση, ως γνωστόν, τελείωσε με τη συμφωνία του Νταβός, δια της οποίας «πάγωσαν» επ’ αόριστον οι δραστηριότητες σχετικά με την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Η αποστολή του Cesme στην ίδια περιοχή ερμηνεύεται σήμερα ως υπενθύμιση των τουρκικών διεκδικήσεων επί του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου.

Η ελληνική απάντηση

Πάντως, η ελληνική πλευρά «απάντησε» αμέσως στην τουρκική γνωστοποίηση με δική της NAVTEX, δια της οποίας υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία να εκδίδουν NAVTEX για περιοχές ευθύνης των ελληνικών αρχών. Σημειώνεται ότι το CESME πλέει ήδη στην περιοχή, χωρίς να προβαίνει προς το παρόν σε ερευνητική δραστηριότητα.

Η ελληνική «αντι-NAVTEX» αναφέρει ότι:

  •   «Εφιστάται η προσοχή των ναυτιλλομένων που πλέουν στο Αιγαίο πέλαγος. Το μήνυμα NAVTEX με αριθμό 244/17 που αφορά επιστημονική (Υδρογραφική και Ωκεανογραφική) έρευνα σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX μεταδίδονται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό. Οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφαλείας και πληροφοριών έρευνας και διάσωσης για ολόκληρη την Ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX είναι οι Ελληνικοί Σταθμοί NAVTEX Λήμνος (L), Ηράκλειο (H) και Κέρκυρα (K) εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείστε να επικοινωνείτε με το ΕΚΣΕΔ Πειραιά».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις